Donald Trump, pus pentru a doua oară sub acuzare de Camera Reprezentanților

Laurentiu Gheorghe | 13.01.2021

Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, devenit primul președinte american acuzat de două ori.

Pe aceeași temă

Rezoluția a trecut cu 232 pentru, din care 10 republicani, și 197 împotrivă, fără nicio obiecție și a fost înaintată Senatului, care este în vacanță până pe 19 ianuarie.

Indiferent de rezultatul dezbaterilor din Camera Reprezentanților, biroul liderului majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a anunțat că Senatul nu se va întruni în procedură de urgență pentru a dezbate destituirea lui Trump înainte de 19 ianuarie, când este programată sesiunea ordinară.

Depunerea jurământului și preluarea oficială a funcției de președinte a SUA de către democratul Joe Biden se vor desfășura pe 20 ianuarie.

Șase parelamentari republicani au anunțat că vor vota alături de democrați punerea sub acuzare a lui trump. Liderul minorității din Camera Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a declarat că Trump este responsabil pentru atacul de săptămâna trecută asupra Capitoliului, dar a precizat că punerea sa sub acuzare ar fi o greșeală.

Un reprezentat republican din New Jersey, Jeff Van Drew, consideră că punerea din nou sub acuzare a lui Donald Trump va fractura țara: „Am mai fost acolo o dată. Am mai făcut asta o dată. Această procedură a fost respinsă înainte. Am fracturat națiunea atunci. Congresul trebuie să fie liantul care să ne unifice pe toți”. Van Drew este un fost parlamentar democrat care a trecut la republicani în 2019.

Speakerul Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, principalul promotor al celei de a doua moțiuni pentru demiterea lui Trump l-a acuzat pe acesta de mai multe infracțiuni:

  • Insurgenții care au luat cu asalt Capitoliul nu sunt patrioți. Ei sunt teroriști interni și justiția trebuie să își facă treaba

  • Ei nu au apărut de nicăieri. Ei au fost trimiși aici, au fost trimiși de către președinte prin îndemnuri precum acela de ”a lupta pe viață și pe moarte”. Cuvintele contează. Adevărul contează. Responsabilitatea contează

  • Preşedintele SUA a incitat la această insurecţie, această rebeliune armată

  • El trebuie să plece, el este un pericol evident şi imediat împotriva naţiunii pe care o iubim cu toţii

Democrații îl acuză de incitare la insurecție pentru rolul jucat de el în asaltul de săptămâna trecută asupra Capitoliului. Este de așteptat ca dezbaterile să dureze aproximativ 2 ore și vor fi urmate de vot.

Dacă Trump va fi pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor, Senatul va începe apoi un proces. O majoritate de două treimi este necesară în Senat pentru condamnarea lui, ceea ce înseamnă că 17 republicani trebuie să se alăture democraţilor, ceea ce deocamdată nu pare a fi realizabil.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22