Donald Tusk: regimul Bashar al-Assad, responsabil pentru atrocităţile din Siria

Dora Vulcan | 05.04.2017

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat miercuri, în cadrul unei vizite în Grecia, că regimul Bashar al-Assad este principalul responsabil pentru atacul cu arme chimice din Siria, care a ucis cel puţin 72 de civili, printre care 20 de copii, relatează agenţia AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 "Regimul Assad are principala responsabilitate pentru atrocităţile din Siria. Dar toţi care susţin acest regim împart răspunderea morală şi politică. Uciderea la întâmplare de copii, femei şi bărbaţi cu arme chimice reaminteşte în mod tragic de brutalitatea acestui conflict şi a regimului sirian", a declarat Tusk.

 

 

 

Un atac cu gaz a fost efectuat, marţi, în provincia Idlib, din nord-vestul Siriei. Ultimul bilanţ arată că 72 de civili au fost ucişi, printre care 20 de copii, iar 160 de persoane au fost rănite, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

 

 

 

Rusia şi Siria au respins acuzaţiile privind implicarea în atacul chimic, atribuindu-l rebelilor. Moscova a argumentat că degajarea de gaze toxice a apărut după un bombardament convenţional sirian care a atins un depozit de armament al insurgenţilor.

 

 

 

Administraţia Donald Trump susţine că regimul Bashar al-Assad a comis atacul chimic din Siria. În plus, SUA, Franţa şi Marea Britanie au prezentat un proiect de rezoluţie la Consiliul de Securitate al ONU, în care cer o anchetă minuţioasă şi urgentă din partea Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

 

 

***

 

 

Opoziția siriană a cerut marți Consiliului de Securitate al ONU să declanșeze o 'anchetă imediată' cu privire la atacul cu 'gaz toxic' efectuat, potrivit opoziției, de regimul lui Bashar al-Assad în nord-vestul Siriei și soldat cu cel puțin 58 de morți, potrivit unui ultim bilanț, informează AFP.

 

 

 

Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini a spus ca principalul responsabil de atac este presedintele sirian Bashar al-Assad. 

 

 

Ministerul rus al Apararii afirma ca nu a efectuat lovituri aeriene in provincia Idlib, potrivit agentiei RIA, preluata de Reuters. "Avioane militare rusesti nu au efectuat nicio lovitura aeriana in apropiere de Khan Sheikhoun in provincia Idlib", a precizat ministerul, intr-un comunicat.

 

 

Franta a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU, dupa un "nou atac chimic extrem de grav", a anuntat ministrul francez de Externe, Jean-Marc Ayrault.

 

 

  •  Spitalul in care erau tratate victimele "atacului toxic" a fost bombardat in urma cu putin timp. Corespondentul AFP a anuntat ca bombardamentul a vizt o parte a spitalului si a vazut doctori fugind din daramaturi. Deocamdata nu se stie daca exista victime, transmite Hotnews.ro.

 

Cel putin 15 copii figureaza printre victimele raidului aerian care a vizat Khan Sheikhoun, in provincia Idleb, a anuntat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO).

 

Bilantul nu a incetat sa se agraveze in timpul diminetii, pe masura ce victimele, toti civili, mureau "dupa ce au fost transportate la spital", a declarat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO.

 

Coalitia nationala, una dintre componentele importante ale opozitiei siriene, a acuzat "regimul criminal Bashar" ca a efectuat acest raid cu "obuze cu gaz chimic" si a cerut Consiliului de Securitate al ONU sa "convoace o reuniune urgenta dupa aceasta crima de razboi si sa deschida imediat o ancheta".

 

Regimul nu a comentat inca pana la jumatatea zilei.

 

OSDO a spus ca victimele au murit in special din cauza efectelor gazului, prin sufocare, dar nu a putut sa precizeze despre ce gaz este vorba.

 

Zeci de alti locuitori sufera de probleme respiratorii si alte simptome.

 

OSDO, care are sediul in Marea Britanie si dispune de o vasta retea de surse in Siria, nu a putut preciza nici daca raidurile au fost efectuate de avioane ale armatei siriene sau rusesti.

 

Surse medicale din oras au afirmat ca victimele prezentau semne de lesin, de voma si de prezenta de spuma in gura victimelor, tot potrivit OSDO.

 

Provincia Idlib, controlata majoritar de o alianta a rebelilor si jihadistilor, este vizata frecvent de atacuri ale regimului si aviatiei Rusiei. De asemenea, este atacata si de coalitia antijihadista condusa de SUA.

 

Guvernul sirian dezminte ca a folosit vreodata arme chimice intr-un razboi soldat deja cu 320.000 de morti din martie 2011.

 

 

 

  • Coaliția Națională, componentă importantă a opoziției siriene, a informat într-un comunicat că a cerut Consiliului de Securitate să convoace o reuniune de urgență după această crimă și să declanșeze o anchetă imediată.  Consiliul de Securitate al ONU 'trebuie să adopte măsurile necesare pentru ca cei responsabili (de acest atac) să dea socoteală pentru faptele lor, se scrie în textul opoziției, transmite AFP, citat de Agerpres.  

 

 

 

 

 

 

Opoziția acuză 'regimul criminalului Bashar' că a întreprins raiduri asupra orașului Khan Shaykhun cu obuze ce conțin gaz chimic

 

 

 

Potrivit organizației non-guvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puțin 58 de persoane, printre care 15 copii, au fost ucise marți într-un atac aerian cu 'gaz toxic' la Khan Shaykhun, oraș din provincia Idlib, aflată sub controlul insurgenților și jihadiștilor. Organizația a precizat că persoanele au murit sufocate, dar nu a fost în măsură să ofere mai multe informații privind natura gazului.

 

 

 

'Această crimă oribilă amintește prin natura sa de crima comisă în Goutha de Est în vara lui 2013 și pe care comunitatea internațională a lăsat-o nepedepsită', se subliniază în comunicatul coaliției.

 

 

 

***

 

 

La 21 august 2013, forțele regimului de la Damasc au întreprins un atac în Ghouta de Est și la Muadamiyat al-Sham, la periferia Damascului, sectoare aflate în mâinile insurgenților. Opoziția a acuzat la acea dată regimul, care a dezmințit, că a stat la originea acestui atac cu gaz toxic.

 

La sfârșitul lui august al aceluiași an, SUA au afirmat că au 'puternica certitudine' că regimul este responsabil de atacul care a făcut, potrivit Washingtonului, 1.429 de morți, dintre care 426 de copii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22