Dreapta spaniolă a organizat un protest față de Guvernul socialist acuzat că „a trădat” țara

Redactia | 11.02.2019

Zeci de mii de persoane au protestat la Madrid faţă de planurile Guvernului spaniol de a reduce tensiunile în regiunea Catalonia, relatează BBC.

Pe aceeași temă

Partidul Popular şi Ciudadanos (Cetăţenii) au cerut organizarea protestelor după ce premierul spaniol Pedro Sanchez a oferit separatiştilor o şansă de a negocia. Opoziţia consideră că oferta reprezintă o „trădare", iar separatiştii au respins ideea.

Printre ei s-a aflat și scriitorul Mario Vargas Llosa.

Purtând steaguri spaniole şi pancarte pe care scria „Stop Sanchez”, ei s-au adunat în Piaţa Colon din centrul Madridului, cu două zile înainte de deschiderea marţi a procesului istoric a doisprezece foşti lideri separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune a Cataloniei din octombrie 2017, transmite Agerpres.

Convocată de Partidul Popular (PP, dreapta) şi liberalii Ciudadanos, cărora li s-au alăturat partidul de extremă dreapta Vox şi mai multe formaţiuni radicale de extremă dreaptă precum Falanga, această mobilizare a avut cuvântul de ordine „Pentru o Spanie unită, alegeri acum”.

Fostul prim-ministru socialist francez Manuel Valls, candidat la primăria Barcelonei sprijinit de Ciudadanos, a participat de asemenea.

„Timpul guvernului Sanchez s-a terminat”, a declarat înainte de începerea manifestaţiei numărul unu al PP Pablo Casado.

Partidele PP, Ciudadanos şi Vox – care recent s-au aliat în Andaluzia (sud) şi pe care sondajele le arată în măsură să formeze o majoritate la nivel naţional – îi reproşează lui Sanchez dialogul cu separatiştii catalani. Sanchez le-a acuzat că reprezintă o „Spanie în alb-negru ce îşi propune doar să meargă înapoi”.

Aceste trei partide, care îl acuză pe Sanchez că a cedat „şantajului” separatiştilor catalani, şi-au chemat susţinătorii să iasă în stradă după ce guvernul a dat undă verde în această săptămână prezenţei unui „raportor” independent pentru a facilita un viitor dialog între partidele politice catalane.

În ciuda acestei concesii, guvernul şi separatiştii catalani, care i-au permis lui Sanchez să ajungă la putere în iunie şi de care el are absolută nevoie pentru a-i fi adoptat bugetul, s-au acuzat reciproc vineri că au rupt dialogul.

În caz de respingere a bugetului, Sanchez ar putea fi forţat să convoace alegeri anticipate înainte de terminarea legislaturii în 2020.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22