Dublu atentat terorist la Istanbul: 29 de morţi, 166 de răniţi. S-a decretat doliu naţional

E.b. | 11.12.2016

Bilanţul dublului atentat de sâmbătă, din Istanbul, a crescut la 29 de morţi şi 166 de răniţi. Mai întâi, o maşină-capcană a explodat. Patruzeci şi cinci de secunde mai târziu, un kamikaze s-a detonat. Explozia a vizat locul unde se adunau ofiţerii care asiguraseră paza meciului Beşiktaş- Bursaspor.

Pe aceeași temă

 

 

 

Două dintre victime sunt civili, ceilalţi 27 sunt ofiţeri de poliţie, inclusiv un comandant, transmite Reuters, preluată de News.ro.

 

Şaptesprezece dintre răniţi au avut nevoie de intervenţii chirurgicale, iar alţi şase sunt la terapie intensivă.

 

Un fotograf Reuters a constatat că mulţi poliţişti au fost răniţi grav.

 

Turcia a decretat o zi de doliu național duminică după dublul atentat cu bombă de sâmbătă seara de la Istanbul care s-a soldat cu cel puțin 29 de morți, majoritatea polițiști, și 166 de răniți, a anunțat agenția Anadolu, relatează AFP, prelutî de Agerpres.          

 

Cele două explozii au avut loc la mai puţin de un minut una de cealaltă, iar autorităţile vorbesc de un atac coordonat vizând forţele de ordine.

 

Mai întâi, o maşină-capcană a explodat în apropiere de stadionul Vodafone Arena, unde joacă echipa de fotbal Beşiktaş. Explozia a vizat locul unde se adunau ofiţerii care asiguraseră paza meciului Beşiktaş- Bursaspor, conform News.ro.

 

Patruzeci şi cinci de secunde mai târziu, un kamikaze s-a detonat, în timp ce era înconjurat de poliţişti, în parcul Macka, din apropiere, a declarat vicepremierul Numan Kurtulmus într-o conferinţă de presă.

 

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a declarat că 10 oameni au fost reţinuţi în urma dovezilor obţinute din maşina detonată, dar nu a oferit indicii privind cine ar putea fi în spatele atacurilor.

 

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a descris exploziile drept un atac terorist asupra poliţiei şi civililor. Potrivit lui, scopul atentatelor, comise la două ore după încheierea unui meci de fotbal la care au luat parte mii de oameni, a fost să maximizeze numărul de victime.

 

“Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că noi, ca ţară şi ca naţiune, cu voia Domnului, vom învinge teroarea, organizaţiile teroriste (…) şi forţele din spatele lor”, a spus el într-un comunicat.

 

Nimeni nu a revendicat atacul, însă exploziile au avut loc la mai puţin de o săptămână după ce organizaţia teroristă Statul Islamic şi-a îndemnat susţinătorii să vizeze “instituţiile de securitate, militare, economice şi de presă” din Turcia.

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat “actul îngrozitor de terorism”, în timp ce liderii europeni au transmis de asemenea mesaje de solidaritate. Statele au condamnat la rândul lor atacul şi au dat asigurări că sunt alături de aliatul lor din NATO.

 

Mai multe atacuri cu bombă au afectat Turcia în ultimele luni, unele comise de PKK, iar alte de ISIS. Unul dintre cele mai sângeroase atacuri a avut loc pe 28 iunie, când trei terorişti au comis atentate la Aeroportul Ataturk din Istanbul. 45 de persoane au fost ucise, iar 230 au fost rănite în masacru. Autorităţile turce au acuzat Statul Islamic pentru atac.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22