După 18 ani la conducerea CDU, Angela Merkel își anunță retragerea în decembrie

Redactia | 29.10.2018

După ce creștini-democrații, partidul în fruntea căruia se află Angela Merkel de peste 18 ani de zile a suferit o înfrângere umilitoare în landul Hesse, cancelarul Germaniei a ieșit luni dimineață în fața presei pentru a-și anunța retragerea din decembrie de la conducerea CDU.

Pe aceeași temă

 

Merkel și-a asumat responsabilitatea pentru dezastrul electoral în care se zbate la ora actuală CDU și a adăugat că partidul său „și-a pierdut credibilitatea”, fapt pentru care și-a anunțat retragerea, de la conducerea partidului și din 2021 din viața politică.

 

De asemenea, cancelarul a confirmat relatările din presă că nu va mai candida în decembrie la șefia partidului sau pentru vreun post de parlamentar. De fapt, Merkel și-a anunțat retragerea completă din viața politică după ce-și va încheia în 2021 mandatul de cancelar al Germaniei, pe care l-a câstigat prima dată în 2005. La acel moment, va fi politicianul european care a rezistat cel mai mult la conducerea unui guvern.

 

Anunțul făcut azi de Merkel semnalează puterea slăbită în interiorul partidului și popularitatea în scădere din țară, comentează CNN.

 

Ambele partide aflate în coaliția de guvernare sub conducerea lui Merkel, CDU și SPD au suferit înfrângeri zdrobitoare în alegerile regionale de weekendul trecut. CDU a scăzut cu 10% în preferințele electoratului iar social-democrații și mai mult.

 

În timp ce CDU a rămas cel mai mare partid în alegeri, care a avut loc în statul central Hesse, rezultatele au scăzut cu 10% față de alegerile anterioare.

 

În timp ce pe termen scurt, decizia lui Merkel de a părăsi conducerea partidului creștin-democrat nu-i va cauza probleme petermen scurt, comentatorul CNN, Fred Pleitgen, consideră ca reprezintă doar „începutul sfârșitului” perioadei cât a fost cancelar

 

Pleitgen a spus că, dacă partidul ei continuă să piardă electorat și își pierde încrederea membrilor, într-o anumită etapă ea ar să-și piardă susținerea din parlament. Următoarele alegeri generale ale Germaniei vor avea loc în 2021.

 

A doua lovitură a dezastrului electoral pentru Merkel constă în fragilizarea coaliției CDU-SPD aflată la guvernare. Pe 14 octombrie, Uniunea Creștin-Socială – CSU – partidul frate al CDU din Bavaria, a pierdut majoritatea după 70 de ani în parlamentul regional din acest land.

 

Bavaria s-a confruntat foarte dur cu criza imigranților din 2015, când mii de refugiași intrau zilnic în acest land. Merkel și aliații sai, CSU și CDU au fost aspru criticați pentru că au pierdut control situației și au permis năvala a sute de mii de imigranți din Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22