După atacul rebelilor houthi asupra Arabiei Saudite, prețul petrolului ar putea depăși 100 dolari/bl

Laurentiu Gheorghe | 15.09.2019

Rebelii houthi din Yemen au atacat cu drone două rafinării din Arabia Saudită, reducând la jumătate producția Regatului Saudit, amenințând prețul petrolului și mărind tensiunile din Orientul Mijlociu.

Pe aceeași temă

Atacul a redus producția de petrol a Arabiei Saudite cu 5,7 milioane de barili pe zi (bpz), conform anunțului companiei de stat Aramco, sau mai mult de 5% din consumul mondial de petrol.

Loviturile de duminică dimineață survin mai multor atacuri asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și asupra petrolierelor din Golful Persic, dar acestea din urmă au reușit să afecteze grav capacitățile de producție ale țării. Regatul Saudit este cel mai mare exportator de petrol din lume cu livrări zilnice de peste 7 milioane de barili.

Grevele de dinainte de zori urmează atacuri transfrontaliere anterioare asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită și asupra tancurilor petroliere din apele Golfului, dar acestea au fost cele mai înfrumusețate, stârnind temporar o mare parte din capacitatea de producție a țării. Arabia Saudită este cel mai mare exportator din lume, transportând peste 7 milioane de barili de petrol către destinații globale în fiecare zi, iar de ani de zile a servit ca furnizor de ultimă soluție pe piețe.

Conducătorul de facto al ragtului, prințul Mohamed bin Salman (MBS) i-a comunicat telefonic președintelui SUA, Donald Trump, că Riadul este capabil „să riposteze și să respingă agresiunea terorstă”, a transmis agenția de știri saudită SPA.

SUA condamna atacul

Preşedintele american, Donald Trump, a condamnat sâmbătă atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în cursul unei discuţii telefonice cu prinţul moştenitor saudit, Mohammad bin Salman, citată de Agerpres.

În replică, SUA a condamnat atacul asupra instalațiilor petroliere saudite, iar secretarul de stat american, Mike Pompeo, acuză la rândul său Iranul, transmite AFP/

"Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de sâmbătă împotriva unor importante infrastructuri energetice. Acţiuni violente contra unor zone civile şi infrastructuri vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea", a declarat Casa Albă într-un comunicat după apelul telefonic.

"Iranul a lansat un atac fără precedent împotriva aprovizionării energetice mondiale", a afirmat la rândul său Mike Pompeo pe Twitter. "Îndemnăm toate ţările să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului.

Statele Unite vor acţiona cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa", a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22