Echipa de experți AIEA se deplasează azi la centrala nucleară din Zaporojie

L. G. | 31.08.2022

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se deplasează miercuri la centrala nucleară Zaporojie pentru a verifica securitatea funcționării instalațiilor vizate de bombardamente, relatează R

Pe aceeași temă

Forțele ruse au capturat centrala la scurt timp după ce au lansat invazia în Ucraina în 24 februarie și care se află în prezent în imediata apropiere a liniei frontului. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamentele care pun în pericol securitatea centralei și pot provoca un dezastru nuclear de proporții asemănătoare cu cel de la Cernobîl din 1986.

Un martor ocular a declarat pentru Reuters că echipa AIEA a plecat azi dimineață din Kiev într-un convoi de vehicule. Misiunea este condusă de șeful AIEA Rafael Grossi și este urmarea unor negocieri ample între Rusia, Ucraina și ONU.

„Acum, în sfârșit, ne punem în mișcare după șase luni de eforturi intense”, a declarat Grossi reporterilor înainte de a porni din Kiev, adăugând că misiunea plănuiește să petreacă „câteva zile” la fața locului.

„Avem o sarcină foarte importantă de îndeplinit: să evaluăm situația reală de acolo, să ajutăm la stabilizarea ei cât de mult putem”.

Situația din centrală, aflată în mâinile forțelor de invazie ruse, se află de zile întregi în centrul tensiunilor dintre Moscova și Kiev. Ministerul rus de Externe a denunțat că „regimul de la Kiev comite terorism nuclear” la Zaporojie, iar luni seară oficiali ruși din Energodar, orașul aflat în imediata apropiere a centralei, au declarat pentru agenția TASS că au fost înregistrate două explozii la centrala nucleară Zaporijjia, pe care le-au atribuit unui atac al armatei ucrainene.

Potrivit oficialilor, Kievul vrea să submineze astfel misiunea AIEA la Zaporojie.

Ucrainenii, între timp, denunță că forțele ruse au capturat 485 de civili în regiunea Zaporoje și 207 dintre aceștia „sunt încă ținuți ostatici”, reiese dintr-un raport al administrației militare regionale, potrivit „Ukrinform”. „În regiunea Zaporijjia, ocupanții au capturat 485 de civili, dintre care 207 sunt încă ținuți ostatici”, a spus Administrația, menționând că 278 de persoane au fost eliberate. După cum se știe, primul viceprimar din Energodar, Ivan Samoidiuk, și primarul orașului Dniprorudne, Ievhen Matveev, sunt ambii reținuți de ruși.

Ucraina a anunțat că a lansat o contraofensivă în regiunea Herson, în sudul țării și tot în această dimineață președinția de la Kiev vorbește despre lupte grele în desfășurare în „aproape tot teritoriul Herson”. Dar, potrivit liderului rus din Crimeea, Serghei Aksionov, contraofensiva este o „știre falsă a propagandei ucrainene”, iar dimpotrivă, ucrainenii suferă „pierderi extreme în sud și în toate celelalte sectoare, dar trebuie să demonstreze activităţile către stăpânii lor occidentali”. O negare a venit și de la viceguvernatorul pro-rus din Herson, Kirill Stremousov, potrivit căruia au avut loc bombardamente care au vizat „civili”.

„Nimeni nu eliberează Herson. Nimeni nu se retrage nicăieri”, a adăugat el. Șeful administrației pro-ruse de la Novaya Kakhovka, din regiunea Herson, a declarat, la rândul său, că ucrainenii au atacat zona, suferind pagube grave și provocând victime. „Pagubele sunt foarte grave. Incendiile și exploziile continuă”, a spus, adăugând că informațiile despre victime și daune sunt în curs de verificare. Potrivit pro-rușilor, în regiune au avut loc mai multe atacuri ale trupelor ucrainene și „mai multe școli și infrastructură socială au fost distruse, multe case au fost avariate”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22