Efectul atentatelor de la Paris: Polonia refuza sa preia cotele de refugiati ce ii revin

Iulian Popescu | 14.11.2015

În noua situație din Europa, Polonia nu va prelua cotele de refugiați ce-i revin, a comentat ministrul de externe polonez desemnat, Konrad Szymanski, sâmbătă, imediat după atentatele de la Paris. Polonia a votat pentru cote la Consiliul JAI din 22 septembrie.

Pe aceeași temă

 

"În fața evenimentelor tragice din Paris, nu vedem posibilitățile politice de a implementa (aceste acorduri)"  a scris ministrul desemnat,  într-un comentariu publicat pe portalul de știri (cu orientare de dreapta) wPolityce.pl

 

Viitorul cabinet conservator polonez nu este de acord cu angajamentul asumat de fostul guvern de la Varșovia de a accepta să împartă povara relocării imigranților pe întreg teritoriul UE.

 

"Decizia (Consiliului UE) este valabilă pentru toate țările UE, dar implementarea sa este foarte greu de imaginat astăzi. Va trebui să așteptăm decizia Curții de Justiție a UE, o reacție a Bruxelles-ului", a declarat totodată Szymanski într-un interviu acordat postului de radio RMF FM.

 

Polonia s-a opus cotelor obligatorii de relocare, dar pe 22 septembrie, la Consiliul JAI, a votat pentru.

 

***

 

Zeci de mii de manifestanți - 25.000 potrivit poliției, 50.000 potrivit organizatorilor - au defilat miercuri la Varșovia, la apelul extremei drepte naționaliste, sub sloganul 'Polonia - polonezilor, polonezii pentru Polonia'.

 

Manifestanții au parcurs circa patru kilometri și au traversat un pod ce separă centrul orașului de stadionul național, scandând 'Glorie și respect eroilor noștri', 'Dumnezeu, onoare, patrie' sau 'Polonia Mare catolică'.

 

La un moment dat, manifestanții au călcat în picioare și au dat foc unui drapel al UE. O banderolă adăuga, de asemenea, o tușă antieuropeană: 'EU macht frei, Konzentrationslager Europa', se putea citi pe aceasta, după modelul inscripției plasate de naziști la intrarea în lagărul de concentrare de la Auschwitz. O alta afirma 'Stop islamizării', în timp ce un grup de manifestanți scandau 'Ieri era Moscova, azi e Bruxellesul cel care ne răpește libertatea'.

 

Marșul s-a derulat în calm, chiar dacă a fost punctat de numeroase explozii de petarde și fumigene, sub supravegherea mai multor mii de polițiști.

 

Mai multe ceremonii oficiale, printre care o 'mesă pentru patrie', în prezența președintelui Andrzej Duda, au marcat miercuri Sărbătoarea Independenței, atât la Varșovia, cât și în provincie.

 

În anii trecuți, ciocniri între grupuri de manifestanți și poliție au izbucnit în timpul acestui marș anual, organizat de dreapta naționalistă la 11 noiembrie, dată la care, în 1918, a fost restabilită independența Poloniei, împărțită timp de 123 de ani între trei mari puteri vecine: Rusia, Prusia și Austria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22