Efectul cutremurului din Turcia: Lui Erdogan i se cere demisa pe stadioane

L. G. | 27.02.2023

Suporterii echipei de fotbal Besiktas au cerut duminică seară, la Istanbul, demisia guvernului, alăturându-se clubului Fenerbahce, după cutremurul devastator din sud-estul Turciei.

Pe aceeași temă

„Guvern, demisie!”, au scandat mii de suporteri ai echipei Besiktas pe stadionul Inonu în timpul meciului cu Antalyaspor din prima ligă turcă

Ei au aruncat, de asemenea, pe gazon animale de pluş ca un omagiu adus copiilor victime ale cutremurului din 6 februarie, care a ucis peste 44.000 de oameni în Turcia.

În ajun, suporterii echipei Fenerbahce au scandat „Minciuni, înşelătorii, au trecut 20 de ani, demisia!” în timpul unui meci împotriva lui Konyaspor.

După seismul cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, guvernul turc a fost puternic criticat de opoziţie şi mass-media independentă pentru lipsa de reacţie în primele zile în zonele devastate. Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale şi legislative programate pentru 14 mai, popularitatea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, deja afectată de criza economică, este afectată.

Încercând să reducă la tăcere criticile, guvernul a blocat temporar accesul la Twitter pe 8 februarie, iar Consiliul Superior al Radiodifuziunii din Turcia (RTUK) a sancţionat trei posturi de televiziune pentru criticarea guvernului.

„Cutremurul nu distruge doar locuinţele, ci şi imperiul fricii. Chiar dacă sunt interzise Twitter sau canalele TV (…), vocile găsesc o nişă şi se ridică. Aşa cum a fost cazul în tribunele Fenerbahce”, a estimat sâmbătă, pe Twitter, jurnalistul Mustafa Hos.

Suporterii echipei Besiktas sunt cunoscuţi ca fiind mai degrabă apropiaţi de opoziţie.

Apelurile publice la demisia autorităţilor sunt rare în Turcia după consolidarea puterii de către preşedintele Erdogan după tentativa de lovitură de stat împotriva sa în 2016.

„În timp ce ţara noastră luptă împotriva celui mai mare dezastru al secolului, a striga sloganuri de demisie în timpul meciului Fenerbahce-Konyaspor este iresponsabil şi lipsit de sens”, a reacţionat pe Twitter Devlet Bahceli, liderul partidului Acţiunea Naţionalistă, partener de coaliţie al partidului AKP al preşedintelui Erdogan. Bahceli a cerut chiar cluburilor de fotbal să ia „măsuri urgente şi necesare” pentru a se asigura că meciurile se joacă cu tribunele goale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22