Șeful Frontex acuză Ankara că nu face suficient pentru a bloca fluxul de imigranți

Iulian Popescu | 30.01.2016

Seful Frontex, Fabrice Leggeri, estimeaza la aproximativ un milion numarul imigrantilor din Orientul Mijlociu care ar putea intra anul acesta in Europa, venind dinspre Turcia, si acuza Ankara ca nu face suficient pentru a bloca acest aflux, desi a semnat un acord cu UE in acest sens.

Pe aceeași temă

 

"In ciuda conditiilor meteo nefavorabile, in fiecare zi ajung in Grecia intre 2.000 si 3.000 de persoane. Sa nu ne facem iluzii. Refugiatii vor continua sa soseasca atat timp cat continua razboiul in Siria", a spus Leggeri intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel si citat de Agerpres.

 

UE si Turcia au semnat la sfarsitul lui 2015 un acord prin care Ankara se obliga sa opreasca pe teritoriul sau imigrantii din Siria si alte state arabe. In schimb, ea urmeaza sa primeasca trei miliarde de euro in trei ani, plus accelerarea procesului de aderare si eliminarea vizelor incepand cu octombrie 2016.

 

Cu toate acestea, fluxul continua cu aceeasi intensitate, iar grecii sunt cel mai afectati, fiindca din turcia, imigrantii ajung in insulele grecesti dupa o traversare a marii in barci supraaglomerate.

 

Guvernul de la Ankara trebuie "sa faca viata imposibila" mafiilor formate de traficanti, a indicat Fabrice Leggeri, subliniind ca autoritatile turce au "obligatia si posibilitatea" de a actiona impotriva acestor grupuri infractionale, scrie Ziare.com

 

Seful Frontex a negat posibilitatea ca frontiera dintre Grecia si Macedonia sa fie inchisa pentru migranti si a precizat ca obiectivul sporirii efectivelor acestei agentii europene in respectiva zona este grabirea procesului de inregistrare a migrantilor, nicidecum inchiderea granitei.

 

Merkel cere rezultate Turciei

 

"Am discutat cu premierul Italiei despre criza refugiatilor; acordurile UE-Turcia trebuie implementate urgent pentru ca avem nevoie de progrese", a declarat Angela Merkel dupa intrevederea cu Matteo Renzi, potrivit Mediafax.

 

Italia se opune alocarii a trei miliarde de euro Turciei in schimbul angajamentelor de diminuare a afluxului de refugiati extracomunitari.

 

"Noi nu avem nicio problema, nici cu Turcia, nici cu Germania privind oferirea a trei miliarde de euro autoritatilor turce. Italia manifesta disponibilitate. Dar asteptam ca institutiile europene sa ofere anumite raspunsuri despre modul in care vor fi folosite aceste contributii", a spus, la randul sau, Matteo Renzi, citat de ziarul La Repubblica.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22