EMA: Vaccinul Johnson & Johnson, „posibilă legătură” cu cazurile foarte rare de cheaguri de sânge

Laurentiu Gheorghe | 20.04.2021

Agenția Europeană a Medicamentului a comunicat că beneficiile vaccinării anti-Covid cu produsul Johnson & Johnson sunt mult mai mari decât riscurile asociate recomandând continuarea vaccinării.

Pe aceeași temă

EMA a analizat opt ​​rapoarte din Statele Unite cu privire la „cazuri de apariție a unor cheaguri de sânge neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge”, dintre care unul a fost fatal. Peste șapte milioane de oameni din SUA au primit vaccinul Johnson & Johnson, notează Euronews.

Toate cazurile rare de coagulare a sângelui s-au produs la persoanele cu vârste sub 60 de ani, majoritatea femei, mai scrie sursa citată.

Cazurile au fost similare cu cazurile rare de cheaguri de sânge legate de vaccinul AstraZeneca, a spus EMA. Ambele vaccinuri au folosit un vector de adenovirus.

„Combinația între apariția unor cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului COVID-19 Janssen, produs de compania Johnson & Johnson, în prevenirea COVID-19 sunt mai mari decât riscurile de reacții adverse", a precizat Agenție Europeană a Medicamentului (EMA).

Lucrătorii din domeniul sănătății și cei care au primit vaccinul ar trebui să fie conștienți de potențialele simptome ale acestor cheaguri de sânge rare. Acestea includ dificultăți de respirație, dureri în piept, umflături ale picioarelor, dureri abdominale, cefalee, vedere încețoșată sau pete mici de sânge sub piele.

60.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns săptămâna trecută în România și vor fi deocamdată stocate în depozit, după ce gigantul farmaceutic a anunțat suspendarea distribuirii acestui ser în Uniunea Europeană.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au început să fie expediate statelor UE la jumătatea lunii aprilie, dar compania americană a anunţat la scurt timp amânarea transporturilor următoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22