Emmanuel Macron scoate armata pe străzi împotriva „vestelor galbene”

Laurentiu Gheorghe | 23.03.2019

„Vestele galbene” se pregătesc pentru cel de-al 19-lea weekend de proteste în Franţa şi guvernul ia măsuri dure pentru a menţine ordinea, inclusiv scoţând armata pe străzi.

Pe aceeași temă

Weekendul se anunţă a fi un moment al adevărului pentru Guvernul francez, vestele galbene pregătind doi proteste sub spectrul violenţelor de weekendul trecut.

În timpul celui de-al 18 weekend la rând de proteste, pe 16 martie, demonstranţii au distrus şi au incendat magazine şi sedii de pe faimosul bulevard Champs Elysees din Paris, în scene care aduceau aminte de cele mai violente manifestaţii ale vestelor galbene din capitala franceză, din decembrie. Mai multe evenimente sunt planificate pentru aşa-numitul Act 19, din acest sfârşit de săptămână.

Ce plănuieşte Guvernul francez Guvernul francez ia situaţia în serios: după o întrunire de urgenţă care a avut loc sâmbătă, după acţiunile violente ale vestelor galbene, au fost anunţate o serie de noi măsuri care să ajute la prevenirea unor noi incidente de acelaşi fel.

Drept rezultat, există o interdicţie a manifestaţiilor pe Champs-Elysees, Place de l`Etoile şi Concorde, precum şi în anumite zone ale altor oraşe din Franţa, inclusiv Marsilia, Nisa şi Metz. Protestatarii nu au voie să de adune la Place Pey-Berland din Bordeaux sau Place du Capitole din Toulouse.

Amenda pentru persoanele care iau parte la demonstraţii care sunt interzise a fost crescută de la 38 de euro la 135 de euro.

De asemenea, poliţia va fi echipată cu grenade GLI F4, gaze lacrimogene şi grenade acustice, precum şi cu muniţie mai puternică pentru armele Flash-ball, unele restricţii pentru folosirea armei controversate fiind ridicate. În afară de aceste măsuri, şeful Poliţiei din Paris, Michel Delpuech (66 de ani), care a fost în această funcţie din aprilie 2017, a fost înlocuit, miercuri, cu Didier Lallement, oficial de top al poliţiei din regiunea de sud-vest Nouvelle-Aquitaine.

Şefii poliţiei din Franţa au fost criticaţi pentru că au au reuşit să se pregătească şi să controleze violenţele de pe Champs-Elysees, sâmbătă, când şi anarhişti s-au alăturat vestelor galbele şi au început să distrugă magazine de pe faimosul bulevard.

Guvernul a spus că sâmbăta aceasta aproximativ 5.000 de ofiţeri de poliţie vor fi scoşi pe străzile capitalei franceze, alături de soldaţi antitero. Ministrul de Interne Christophe Castaner a cerut „zero toleranţă” faţă de protestatarii violenţi. Acesta a subliniat că măsurile se îndreaptă doar către cei care sunt violenţi şi vor să cauzeze distrugeri, nu împoriva „vestelor galbene” care au ieşit pe străzi în fiecare sâmbătă în ultimele luni, deşi numărul lor a scăzut vertiginos.

„Nu încurc huliganii cu cea mai mare majoritate a vestelor galbene, care nu mai demonstrează....,” a spus el. „Toţi cei care participă în aceste manifestaţii nedeclarare sunt complici. Singurul lor scop este violenţa.” Guvernul francez a anunţat, miercuri seară, că soldaţi antitero vor fi la datorie sâmbătă, pentru următoarele proteste ale vestelor galbene, pentru a-i degreva pe poliţişti şi a-i ajuta să se concentreze mai mult pe controlul mulţimii.

Trupele vor ieşi pe străzi sâmbătă, pentru a ajuta la protejarea clădirilor publice, permiţându-le ofiţerilor de poliţie să se concentreze pe demonstranţi, în caz că vor exista noi violenţe în Paris şi în alte oraşe. Totuşi, generalul Bruno Leray, guvernatorul militar al Parisului, a declarat, vineri, că soldaţii mobilizaţi pentru protestele de sâmbătă ale vestelor galbene de la Paris vor acţiona sub instrucţiuni clare însă ar putea deschide focul dacă vieţile lor sau ale civililor vor fi puse în pericol.

Vestele galbene nu sunt intimidate de măsurile luate de guvern şi au organizat pe social media mai multe evenimente, printre care unul denumit „A fost declarat război.” Ele vor avea loc în mai multe oraşe franceze, inclusiv în capitală, în această sâmbătă.

Din cauza restricţiilor pentru proteste în anumite oraşe din Franţa, demonstraţiile au fost organizate în afara spaţiilor în care au primit interdicţii. Au fost anunţate proteste în anumite zone din Nisa, Bordeaux, Toulouse, Metz, Montpellier, Strasbourg, Lyon, La Rochelle şi în Gueret, în acesta din urmă protestatarii plănuind un „eveniment important.” Însă nu toate vestele galbene vor să se întâlnească în oraşe. Eric Drouet, o „vestă galbenă” controversată cere „un blocaj naţional total”, pe care intenţionează să-l producă prin blocarea porturilor şi rafinăriilor de petrol.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22