Erdogan a acceptat sa sustina aderarea Suediei la NATO, dupa discutii cu liderul Aliantei

Redactia | 11.07.2023

Seful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca Turcia a fost de acord sa sustina candidatura Suediei pentru a adera la alianta militara – o evolutie majora in ajunul summitului NATO.

Pe aceeași temă

Anuntul reprezinta o rasturnare de situatie surprinzatoare din partea presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care sugerase ieri ca Suedia ar putea adera la alianta doar dupa ce tara sa va fi acceptata in Uniunea Europeana. Erdogan a stat in calea aderarii Suediei la NATO timp de mai bine de un an din cauza unei multitudini de preocupari.

In cadrul unei conferinte de presa la Vilnius, Lituania, dupa o intalnire cu Erdogan si cu premierul suedez Ulf Kristersson, Stoltenberg a declarat ca presedintele turc „a fost de acord sa transmita protocolul de aderare a Suediei catre Marea Adunare Nationala cat mai curand posibil si sa lucreze indeaproape cu Adunarea pentru a asigura ratificarea”. Renuntarea lui Erdogan la opozitia sa marcheaza un mare pas inainte, dar nu inseamna ca Suedia va deveni imediat urmatorul membru al aliantei.

Stoltenberg nu a oferit un calendar specific pentru momentul in care Erdogan va inainta documentul catre Parlamentul turc, care trebuie apoi sa voteze pentru a-l aproba. De asemenea, Ungaria nu a votat pentru aprobarea aderarii Suediei, desi Stoltenberg a declarat luni ca Ungaria a precizat ca nu va fi ultima care va ratifica candidatura Suediei.

Intrebat de un reporter cand se poate astepta ca Suedia sa devina oficial membra NATO, Stoltenberg nu a dorit sa se angajeze la un raspuns, spunand ca este de competenta Turciei sa faca un anunt.

Decizia privind aderarea la NATO vine dupa luni de opozitie si cereri din partea Ankarei.Turcia a sustinut ca Suedia permite membrilor grupurilor teroriste kurde recunoscute, in special Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), sa opereze de pe teritoriul sau. De asemenea, Turcia a acuzat oficialii suedezi de complicitate in demonstratii islamofobe, cum ar fi arderea Coranului.

La conferinta sa de presa de luni, Stoltenberg a precizat ca Suedia si Turcia „au colaborat indeaproape pentru a raspunde preocuparilor legitime ale Turciei in materie de securitate”. „Ca parte a acestui proces, Suedia si-a modificat constitutia, si-a schimbat legile, si-a extins in mod semnificativ cooperarea in domeniul combaterii terorismului impotriva PKK si a reluat exporturile de arme catre Turcia”, a spus el. NATO a precizat intr-o declaratie ca au existat angajamente suplimentare luate la intalnirea dintre Stoltenberg, Erdogan si Kristersson.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22