​Erdogan și partidul său conduc detașat în alegeri după numărarea a circa 50% din voturi

Redactia | 24.06.2018

Tayyip Erdogan și partidul său AK de guvernământ au preluat conducerea în alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia duminică, potrivit rezultatelor parțiale preliminare, sporind speranțele președintelui de a-și extinde domnia de 15 ani.

Pe aceeași temă

 

 

După numărarea a 60% din voturile exprimate în alegerile din Turcia, Tayyip Erdogan și partidul său AKP, de guvernământ, au preluat conducerea în fața competitorilor politici și sporesc speranțele președintelui să-și extindă cei 15 ani de când se află la conducerea Turciei.

 

La 60% dintre voturi numărate, Erdogan are 57%, cu mult înainte de rivalul său direct, Muharrem Ince, reprezentatul principalului partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CET), secular, care nu a strâns decât 29% din sufragii.

 

Dacă nici un candidat la funcția de președinte nu va câștiga mai mult de 50% la votul de duminică, un al doilea tur de scrutin va avea loc pe 8 iulie.

 

Un oficial al partidului AK a declarat că se așteaptă ca Erdogan să câștige în mod direct alegerile din prima rundă cu cel puțin 51%.

 

În cadrul scrutinului parlamentar, partidul AK are 47%, după 40% din voturi numărate, au afirmat televiziunile locale. CET a avut 19%, iar Partidul Democrat Pro-Kurd (PEP) 9%.

 

Prezența la nivel național a fost ridicată, de aproximativ 87% pentru ambele alegeri, a afirmat televiziunea de stat.

 

Votul de duminică declanșează o nouă președinție executivă puternică, căutată de Erdogan și susținută de o mică majoritate a turcilor într-un referendum din 2017. Criticii declară că vor continua să erodeze democrația în statul membru al NATO și vor consolida regula omului.

 

Votul de duminică confirmă preluarea deplină a puterii executive de către președintele Erdogan și care a fost votată la limită într-un referendu din 2017. Criticii președintelui spun că democrația se va eroda constant în Turcia, care este membră NATO și va duce instaurarea unui regim autocrat.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22