Erdogan le-a cerut compatrioților săi să boicoteze produsele franceze

Laurentiu Gheorghe | 26.10.2020

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat omologul său francez, Emmanuel Macron, că a declanșat „o campanie de ură” împotriva islamului, și le-a cerut turcilor să boicoteze produsele franceze.

Pe aceeași temă

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut luni turcilor să boicoteze produsele franceze, acuzându-l pe omologul său francez Emmanuel Macron că desfăşoară o „campanie de ură” împotriva musulmanilor, declaraţii susceptibile să crească tensiunile dintre Ankara şi Paris,

„La fel cum în Franţa unii spun «nu cumpăraţi produsele turceşti», mă adresez acum naţiunii mele: în special, nu daţi atenţie produselor franţuzeşti, nu le cumpăraţi!”, a declarat Erdogan într-un discurs virulent la Ankara, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Apelurile la boicotarea produselor franţuzeşti s-au înmulţit pe reţelele social media în lumea musulmană în ultimele zile, după ce Emmanuel Macron a promis că Franţa va continua să susţină prezentarea caricaturile profetului Mahomed, în cursul omagierii profesorului decapitat de către un islamist radical pentru că a arătat astfel de desene în clasă.

Nu se ştie pentru moment la ce anume exact se referă Erdogan când vorbește despre boicotarea produselor turceşti în declaraţiile sale întrucât Parisul nu a făcut nimic public în acest sens, notează AFP.

Declaraţiile lui Erdogan intervin într-un climat de puternice tensiuni între Turcia şi Franţa, două ţări aliate în cadrul NATO ale căror relaţii s-au degradat pe fondul dezacordurilor privind Siria, Libia, Mediterana de Est și conflictul armeano-azer din Nagorno-Karabach.

Şeful statului turc, acuzându-l pe Macron de „islamofobie”, a emis de mai multe ori îndoieli cu privire la „sănătatea mintală” a omologului său francez, cuvinte prea puţin diplomatice, care au suscitat indignarea Parisului şi chemarea pentru consultări a ambasadorului francez la Ankara.

Luni, Erdogan, care l-a calificat încă o dată pe preşedintele francez drept „conducător care necesită un control al sănătăţii sale mintale”, a cerut liderilor europeni să stopeze ceea ce el a calificat drept „campanie de ură îndreptată de Macron” împotriva musulmanilor.

Preşedintele turc i-a atacat de asemenea fără a-i numi pe conducătorii altor ţări europene, acuzându-i că îşi aduc sprijinul „urii împotriva islamului şi a musulmanilor” şi calificându-i drept „fascişti” şi „nazişti”.

„O campanie de linşaj asemănătoare celei împotriva evreilor din Europa înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial este pe cale de a fi desfăşurată împotriva musulmanilor”, a mai declarat Erdogan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22