Erdogan schimba tonul: Rusia si Turcia nu-si permit sa renunte una la alta

Iulian Popescu | 28.11.2015

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că ar fi preferat ca acest lucru să nu se întâmple și îi adresează un apel lui Vladimir Putin, pe care speră să-l întîlnească luni la summitul de la Paris, un prilej pentru restabilirea relațiilor dintre cele două state.

Pe aceeași temă

 

Tonul președintelui turc referitor la incidentul în care a fost doborât un avion rus s-a schimbat radical, Erdogan declarând sâmbătă că ar fi preferat să nu se întâmple acest lucru și că este profund îndurerat: "Sunt cu adevărat întristat de acest incident. Am fi preferat să nu se întâmple, dar s-a întâmplat", a spus șeful statului turc într-un discurs susținut în orașul Baliksehir, din vestul țării.

 

"Sper că un astfel de lucru nu se va mai întâmpla", a adăugat el, citat de Agerpres.

 

"Rusia este la fel de importantă pentru Turcia cum este Turcia pentru Rusia. Cele două țări nu-și pot permite să renunțe una la cealaltă", a insistat Erdogan., după care a lansat un apel la omologul său rus, Vladimir Putin, pe care speră să-l întâlnească luni la Paris, în marja unui summit internațional privind schimbările climatice:

 

"Să nu lăsăm această problemă să degenereze până în punctul în care relațiile noastre vor fi complet distruse. Summitul privind schimbările climatice ar putea fi un prilej pentru restabilirea relațiilor noastre", a mai declarat el, citat de Agerpres.

 

Cu numai o zi înainte, Erdogan avertiza Rusia că se joacă cu focul sprijinindu-l pe Bashar al-Assad.

 

***

 

Armata turca a doborat pe 24 noiembrie un bombardier rus, la frontiera dintre Siria si Turcia. Ankara sustine ca avionul militar rus intrase cateva secunde in spatiul aerian turc, desi nu exista dovezi in acest sens.

 

Moscova a explicat ca avionul nu a intrat deloc in spatiul aerian turc, iar presedintele rus Vladimir Putin a avertizat ca incidentul va avea "consecinte grave".

 

***

 

Tensiunile dintre cele două state s-au accentuat vineri, când ambele au luat noi măsuri una împotriva celeilalte și a continuat șirul avertismentelor, taoate acestea fiind urmări ale incidentului de marți, când un bombardier rus Su-24 a fost doborât de aviația turcă pe motiv că a încălcat spațiul aerian al Turciei.

 

Moscova susține contrariul și afirmă că aparatul său nu a părăsit spațiul aerian al Siriei, unde era angajat în campania de lovituri aeriene împotriva pozițiilor grupărilor islamiste.

 

Imediat după incident, MAE rus le-a 'recomandat' rușilor să evite în viitorul apropiat călătoriile în Turcia, iar la scurt timp agenția federală pentru turism, Rosturism, le-a recomandat operatorilor din domeniu să retragă de la vânzare pachetele turistice în această țară. Joi, MAE rus le-a cerut rușilor aflați pe teritoriul Turciei să revină în țară.

 

Vladimir Putin declara joi că este absolut inexplicabilă 'lovitura perfidă dată în spate' de Turcia, țară considerată de Rusia ca ''partener și aliat în lupta împotriva terorismului'', liderul de la Kremlin avertizând în același timp că doborârea avionului rus va avea ''consecințe serioase'' pentru relațiile dintre Moscova și Ankara.

 

Rusia suspendă regimul fără vize cu Turcia de la 1 ianuarie 2016
 

Rusia a decis să suspende regimul fără vize cu Turcia de la începutul lui 2016, a declarat Serghei Lavrov, la finalul întrevederii cu omologul său sirian. 'Conducerea Federației Ruse a luat decizia de a suspenda regimul fără vize care funcționează între Rusia și Turcia. Această decizie va intra în vigoare la de la 1 ianuarie', a spus Lavrov.

 

Președintele rus Vladimir Putin a discutat de asemenea vineri cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei situația din Siria, în contextul 'acțiunilor agresive' ale Turciei, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția TASS. La reuniune au fost prezenți, între alții, premierul Dmitri Medvedev, secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev, ministrul de externe Serghei Lavrov, ministrul apărării Serghei Șoigu, ministrul de interne Vladimir Kolokolțev, precum și directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, arata Agerpres.

 

Rusia sistează contactele militare cu Ankara

 

Rusia a anunțat vineri că își suspendă pe termen nedeterminat participarea la exercițiile BLACKSEAFOR, după ce anterior informase cu privire la suspendarea tuturor contactelor pe linie militară cu Turcia, în replică la doborârea marți a bombardierului său Su-24 de către aviația turcă, într-un incident soldat cu moartea unuia din cei doi piloți, relatează agenția de presă TASS, conform Agerpres.

 

Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat (camera inferioară rus), amiralul în rezervă Vladimir Komoedov, fost comandant al Flotei Rusiei din Marea Neagră. 'În conformitate cu decizia conducerii Ministerului rus al Apărării privind sistarea contactelor pe linie militară cu Turcia, a fost suspendată și participarea Flotei Rusiei din Marea Neagră la exercițiile BLACKSEAFOR', a declarat amiralul Komoedov.

 

De asemenea, reprezentantul marinei ruse care se ocupa de coordonarea acțiunilor Flotei ruse din Marea Neagră cu flota turcă a fost rechemat din Turcia, a spus amiralul.

 

Președintele Comisiei pentru Apărare din Duma de Stat nu a exclus rechemarea în țară din Turcia a celor doi atașați militari ruși.'Cei doi diplomați militari se află deocamdată la Ankara pentru a obține niște explicații clare din partea Statului Major turc cu privire la motivele și circumstanțele doborârii avionului nostru', a explicat Komoedov. În cazul în care nu vor primi aceste explicații și conducerea Ministerului rus al Apărării va considera prezența lor la Ankara nepotrivită, ei vor fi rechemați în țară, a adăugat el.

 

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a anunțat miercuri că Rusia încetează orice fel de contacte pe linie militară cu Turcia, după o reuniune a Colegiului Ministerului Apărării. 'Noi nici până acum nu am auzit scuze de la cel mai înalt nivel al Turciei, nicio vreo propunere de reparație și nici promisiuni că vinovații vor fi pedepsiți. Se creează impresia că autoritățile turce împing în mod deliberat relațiile rus-turce în impas, ceea ce este un fapt regretabil', a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, care a calificat doborârea avionului rus de către aviația Ankarei drept un 'gest perfid'.

 

Erdogan: Turcia va reactiona daca avioanele sale vor fi doborate de bateriile ruse

 

Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a declarat într-un interviu dat CNN, că Turcia va considera agresiune orice utilizare de către Rusia a bateriilor sale antiaeriene S-400 Triumf, instalate recent pe teritoriul Siriei, împotriva avioanelor militare turce în spațiul aerian sirian.

 

Conform unor informatii aparute in presa, aviația militară turcă și-ar fi suspendat zborurile pe teritoriul Siriei în cadrul coaliției internaționale conduse de SUA împotriva Statului Islamic (SI). Anunțul survine în contextul în care Rusia a comunicat joi instalarea unor baterii antiaeriene de ultimă generație S-400 Triumf pe teritoriul sirian cu scopul de a-și proteja bombardierele implicate în campania aeriană din Siria împotriva grupărilor jihadiste.

  

Întrebat ce reacție va avea Ankara în cazul unui ipotetic incident, Erdogan a spus că o astfel de evoluție este foarte posibilă și că Turcia va fi 'obligată să ia măsuri imediate': 'Nu dorim o escaladare în regiune. Nu dorim să participăm la așa ceva. Dar cei care se poziționează de partea (regimului) Siriei și contribuie la creșterea tensiunilor poartă responsabilitate pentru aceasta', a afirmat Erdogan, citat de Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22