Erdogan vrea să-i ceară lui Zelenski o încetare temporară a focului si reluarea discuțiilor cu Rusia

L. G. | 18.08.2022

În cadrul întâlnirii de joi, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-ar putea cere lui Volodimir Zelenski o încetare temporară a focului și reluarea negocierilor cu Rusia, informează canalul NTV.

Pe aceeași temă

Potrivit presei, Erdogan se oferă să organizeze o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin la Ankara.

În plus, va susține extinderea acordului privind exportul de cereale la alte produse și va propune să se ia chiar modelul „acordului de produs” ca bază pentru soluționarea situației din Ucraina.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres efectuează joi, 18 august, o vizită în Ucraina, unde urmează să participe la o întâlnie cu preşedinţii ucrainhean Volodimir Zelenski şi turc Recep Tayyip Erdogan pe tema exportului de cereale din porturi ucrainene, anunţă marţi un purtător de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, relatează AFP.

”La invitaţia preşedintelui Volodimir Zelenski, secretarul general (al ONU Antonio Guterres) se va afla joi la Liov, pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liedul ucrainean”, anunţă într-o conferinţă de presă Stephane Dujarric.

Antonio Guterres a ajuns de miercuri seara la Liov. Urmează să efectueze după aceea o vizită la Odesa, iar apoi în Turcia, precizează el. În cadrul acestei reuniuni urmează să se ”examineze” implementarea Acordului internţaional de Istanbul, semnat în iulie, privind exportul cerealelor din Ucraina, un acord ”în care Turcia este un element-cheie”, subliniază Stephane Dujarric.

”Un anumit număr de probleme va fi ridicat, în general, de exemplu necesitatea unei soluţionări politice a conflictului. Nu mă îndoiesc de faptul că problema Centralei Nucleare (Zaporojie) şi alte probleme vor fi, de asemenea, abordate”, declară el.

O reuniune bilaterală între secretarul general al ONU Antonio Guterres şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este prevăzută la Liov, anunţă Stephane Dujarric.

Armata rusă a dat asigurări joi că nu a desfăşurat arme grele la şi lângă centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei şi vizată recent de lovituri cu obuze, informează AFP şi Reuters.

"Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo", a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat.

De asemenea, potrivit Reuters care citează agenţia RIA Novosti, ministerul rus a acuzat Ucraina că ar plănui o "provocare" la centrala nucleară Zaporojie pe 19 august, în timpul vizitei secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22