Europa se confruntă cu canicula, temperatura stabilind noi recorduri istorice – Infografic

L. G. | 20.07.2022

În mai multe regiuni din vestul și sudul Europei s-au înregistrat noi maxime istorice ale temperaturii, ceea ce a favorizat extinderea incendiilor de vegetație în Spania, Franța și Grecia.

Pe aceeași temă

Recordurile istorice de temperatură atinse ieri în Nantes și Biarritz (Franța) se situează la sau peste 42°C. Țara Galilor a stabilit un nou record din toate timpurile când termometrul a atins 37,1 °C în Flintshire, lângă Liverpool. În capitala Irlandei, Dublin, au fost măsurate 33°C la umbră, cu 2°C peste vechiul record de 31°C.

La Heathrow lângă Londra în Marea Britanie s-a înregistrat o temperatură record național absolut de 40,2 °C. Și în Cambridge la nivel de oraș a fost, de asemenea, doborât fostul record atunci când a fost înregistrată o temperatură de 39,1 °C.

Între timp, sudul Europei se confruntă și el cu căldură extremă care a provocat incendii de vegetație. În timp ce recordurile au rămas intacte în iulie, un record isttoric la nivel de oraș a fost deja stabilit în iunie, când la Roma s-au înregistrat 40,3°C.

Experții în schimbări climatice  avertizează că astfel de episoade se pot repeta la fiecare trei ani dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse. Este „un semnal de alarmă” pentru urgența climatică, avertizează ei.

Valul de caniculă a provocat fenomene cum rar se văd în Marea Britanie. Un incendiu a izbucnit într-o pădure din sudul Londrei și amenință traficul și locuințele din zonă.

Mai multe case au fost cuprinse de flăcări - totul, în contextul unor temperaturi extreme, cum nu s-au mai întâlnit în arhipelag. "Marea Britanie se topește" au titrat multe ziare din regat.

Noile recorduri de temperatură înregistrate în Europa - Statista

Mai multe amănunte puteti gasi AICI

Aeroportul din Luton, care deservește Londra, a trebuit să oprească temporar zborurile pentru că asfaltul de pe pistă s-a topit din cauza căldurii. Haosul provocat a fost atât de rău încât aeroportul a făcut o sală de așteptare pentru intrarea... pe pagina web! Cei care doreau să afle informații despre zborul lor au fost nevoiți să aștepte la o coadă electronică!

Meteorologii se așteaptă ca temperatura să scadă de miercuri cu până la 10 grade acolo unde sunt anunțate averse puternice și furtuni, inundații. Este posibil ca transportul în comun să fie perturbat iar furnizarea de curent electric să fie întreruptă în unele zone.

Locuitorilor din sud-estul Angliei li s-a spus să economisească apă prin oprirea mașinilor de spălat. Fermierii au avertizat că seceta afectează hrana animalelor.

Cercetătorii britanici de la London School au calculat că este probabil ca în timpul acestui val de caniculă, de duminică până miercuri, aproape 1.000 de oameni ar putea muri, o cifră mai mare decât media mortalității cauzată de canicula din timpul verii din perioada 2000 și 2019.

Profesorul Stephen Belcher, de la Met Office, a avertizat: „Dacă continuăm în acest scenariu cu emisii crescute, am putea vedea temperaturi ca acestea la fiecare trei ani... Singura modalitate prin care putem stabiliza clima este prin atingerea nivelului de zero emisii rapid”

Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, a declarat că avertizarea cod roșu de săptămâna aceasta pentru căldură extremă a fost „un semnal de alarmă pentru urgența climatică”. „Dacă extremele meteo record și șocurile prețurilor energiei care afectează pe toată lumea nu-i conving pe liderii noștri că este nevoie de o intensificare serioasă a politicii, atunci nu știu ce anume va mai putea să îi convingă”, a spus ea.

Nouă dintre cele mai calde 12 zile din Marea Britanie din 1884 au avut loc acum în ultimele două decenii.

În zona din jurul Dunei lui Pilat, un obiectiv turistic de pe coasta atlantică a Franței, vizitat anual de 2 milioane de oameni, cerul albastru a fost acoperit de un nor negru și gros

În Paris, oamenii suportă cu greu temperaturile ridicate. E anormal de cald, afirmă oamenii.

Situația nu e mai simplă nici în Spania vecină, unde pasagerii unui tren au văzut cu propriii ochi cât de repede înaintează flăcările.

Probleme sunt și în Belgia, unde mai multe regiuni se află sub cod roșu de caniculă.

Situație similară și în Germania, unde termometrele au arătat în Frankfurt 38 de grade Celsius.

În Grecia, pe de altă parte, focul amenință zonele de la periferia Atenei. Se apropie rapid de casele din nordul capitalei, așa că autoritățile i-au sfătuit pe oamenii de acolo să plece.

În Slovenia, sute de pompieri încearcă să oprească incendiile de pădure. Andrei Rogeli, pompier: "Nu putem lăsa nimic la voia întâmplării, deci nu putem exclude alte incendii. Sunt anumite zone la care trebuie să fim atenți".

Agenția pentru situații de urgență a Uniunii Europene a avertizat că această vară va fi deosebit de dificilă, din cauza incendiilor de vegetație. Uniunea vrea să cumpere propriile avioane de stins incendii, ca să poată ajuta statele membre.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22