Exit poll în Grecia: Victorie a opoziţiei de dreapta. Noua Democrație obține majoritatea absolută

Dora Vulcan | 07.07.2019

Partidul Noua Democrație (centru-dreapta), condus de Kyriakos Mitsotakis, ar urma să obțină majoritatea în cadrul alegerilor parlamentare din Grecia, situându-se în fața formațiunii Syriza.

Pe aceeași temă

Conform sondajelor realizate la ieșirea de la urne, formațiunea Noua Democrație ar urma să obțină între 38-42% dintre voturi, transmite BBC.

Partidul condus de Alexis Tsipras ar urma să se situeze pe locul al doilea, cu doar 26,5-31,5% dintre voturi.

Dacă vor fi validate, rezultatele ar da formațiunii Noua Democrație o majoritate absolută, câștigătorul primind 50 de locuri suplimentare în parlament.

Sondajul, realizat în comun de mai mulți radiodifuzori din Grecia, arată o prăbușire a extremei drepte, Partidul Golden Dawn de extremă dreaptă și soluția greacă pro-rusă grecească fiind cotate aproape de minimul de 3% necesar pentru intrarea în parlament.

MeRA25, partidul de stânga al fostului ministru de finanțe, Yanis Varoufakis, se așteaptă că va depăși pragul electoral.

Mișcarea de centru-stânga a Mișcării pentru Schimbare va obține între 6-8%, luptând cu ponderea estimată de 5-7% a Partidului Comunist.

Primul ministru Tsipras, care a venit la putere în 2015, a convocat alegerile după ce formațiunea sa a fost înfrântă la localele și europenele din luna mai.

Votul este obligatoriu din punct de vedere tehnic în Grecia, dar nu este pus în aplicare. Mulți locuitori s-au adunat la plajă sau au stat la umbră în casele lor, pentru că temperaturile au depășit 35 ° C în multe locuri.

Noua democrație a promis să reducă impozitele și să privatizeze serviciile din țară, care încă resimte efectele crizei financiare din 2008.

Grecia a primit o serie de împrumuturi sau programe de salvare pe parcursul ultimului deceniu, din care a ieșit "oficial" luna trecută în luna august, odată cu revenirea creșterii economice.

Șomajul în rândul tinerilor rămâne ridicat, iar Noua Democrație numără mulți tineri între 18-24 de ani printre suporterii săi.

***

"Nimeni nu trebuie să lipsească la apelul urnelor, nimeni nu trebuie să rateze această luptă", a spus Alexis Tsipras, vineri, în piaţa Syntagma, în faţa parlamentului grec. "Duminică, mergeţi să votaţi şi aduceţi cu voi un prieten, un indecis", a adăugat el, citat de AFP, preluat de Agerpres.

"Nu îi lăsaţi să vă ia visele, vieţile, demnitatea", a mai spus el. "Nu numai că grecii trebuie să voteze, ei trebuie să împiedice să li se fure sacrificiile, o mare crimă împotriva generaţiilor viitoare", a spus Tsipras la miting.

Potrivit ultimelor sondaje, Syriza este devansată cu 9 până la 11 puncte de partidul Noua Democraţie, care ar urma să obţină între 151 şi 165 de locuri din cele 300 ale parlamentului.

De la tribuna mitingului organizat vineri, Tsipras afirmă: "Fiecare trebuie să înţeleagă unde era Grecia în 2014 şi unde se află acum".

Pe un ecran mare rulează un clip în care pot fi văzute măsurile guvernului: creşterea salariului minim, o lună în plus de pensie pentru pensionari sau pactul civil pentru cuplurile homosexuale. "Nu le vom da înapoi cheile celor care au dus ţara noastră la faliment", a mai spus premierul elen.

Apărut în politică într-o ţară în plină disperare după criza din 2010, Alexis Tsipras, lider tânăr al stângii radicale, a fost ales după ce a promis că va termina cu austeritatea. Însă sub constrângerea creditorilor Greciei, el a dat înapoi, forţat să accepte un plan de salvare însoţit de măsuri severe pentru a împiedica ieşirea din zona euro.

După eşecul său în alegerile europene şi locale, de la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie, prim-ministrul, al cărui mandat se încheia de drept în octombrie, a convocat el însuşi alegeri anticipate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22