Experţi: Occidentul rămâne vulnerabil în faţa ISIS. Vor exista și altele atacuri

Paul Cristescu | 09.12.2015

Mai mulţi experți care au participat la o conferință pe tema terorismului, la Washington, au ajuns la concluzia ca statele occidentale rămân vulnerabile în fața Statului Islamic, in ciuda tuturor eforturilor care se fac pentru a preveni atacurile de acest tip.

Pe aceeași temă

 

Conform acestora, actiunile unui inamic în stare să distrugă un avion Airbus deasupra deșertului Sinai, să mitralieze civili la Paris sau în California, ori să inspire atacuri cu cuțitul la Londra sunt aproape imposibil de prevazut. Fără a avea practic niciodată controlul direct asupra acestor atacuri, Statul Islamic le-a inspirat, salutat, glorificat, și va continua să o facă în viitor, cu atât mai mult cu cât mii de jihadiști străini vin să i se alăture în Irak și în Siria, cu perspectiva, pentru unii, de a reveni, experimentați și încă mai radicali, în țările de origine, afirmă experții, citati de Agerpres.

 

'Toți membrii serviciilor de securitate europene pe care i-am întâlnit în acest an sunt paralizați când vorbesc despre problema luptătorilor străini. Ea este practic fără soluție', afirmă Bruce Riedel, fost agent CIA, în prezent membru al think-tank-ului Brookings Institution.

 

'Gândiți-vă la problema de a-i supraveghea pe toți cei care revin. Vor fi plasați în detenție. Dar majoritatea vor ieși în 48 de ore, pentru că nu au comis nicio crimă în Franța sau în Belgia (...) Au intenția să comită o crimă? Posibil. Însă în democrație nu se țin oameni în închisoare pentru că sunt suspectați de intenția de a comite o crimă', explică același expert.

 

Supravegherea intensivă a acestor mii de suspecți ar mobiliza, practic, de manieră permanentă toate forțele de ordine și armatele statelor occidentale, ceea ce este, firește, imposibil, adaugă el. Problema devine și mai gravă dacă ținem cont de faptul că, pe lângă acești jihadiști reveniți în țările de origine, Statul Islamic poate conta și pe un număr necunoscut de voluntari care, asemeni cuplului care a ucis 14 oameni la San Bernardino, California, se radicalizează fără a avea contact cu gruparea și fără a atrage atenția cuiva înainte de a trece la acțiune.

 

Acest fenomen este denumit de expertul australian David Kilcullen 'jihadul fără șef'. 'În loc de a avea o structură clandestină cu canale de comunicare în ambele sensuri și planuri secrete care trebuie protejate, nu avem decât o structură (SI) care transmite consemne unor oameni ce rămân în clandestinitate și trec la acțiune atunci când vor, în conformitate cu aceste consemne', explică el.

 

'Combinația între afluxul de luptători străini care revin acasă și existența unor rețele subterane, mai ales în anumite regiuni europene, crește în mod semnificativ amenințarea internă', subliniază David Kilcullen. 

 

Un cuplu prudent care nu comunică cu exteriorul — cum ar fi un grup compus din frați sau prieteni din copilărie—, evită cu grijă moscheile și nu anunță pe internet înainte de a lovi, constituie pentru serviciile specializate celule imposibil de depistat sau infiltrat.'Niciun soft nu va putea vreodată să detecteze și să prevină radicalizarea violentă la nivelul a doi indivizi. Toate șansele sunt de partea criminalilor dacă rămân calmi și acționează rapid (...) Așa cum este imposibil să fie împiedicate crimele violente, imposibil este și să fie eradicat terorismul, mai ales atentatele concepute să rămână sub radar(ul antiterorist)', după cum arată raportul Soufan Group, citat de Agerpres.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22