Extremistul Norbert Hofer, învins în alegerile din Austria. Van der Bellen va fi preşedinte

E.b. | 04.12.2016

Candidatul independent Alexander Van der Bellen, sprijinit de Verzi, l-a învins duminică pe contracandidatul său Norbert Hofer, susținut de extrema dreaptă.

Pe aceeași temă

 
 

 

UPDATE: Alexander Van der Bellen a declarat că atitudinea sa proeuropeană l-a ajutat să câștige duminică alegerile prezidențiale din Austria, în detrimentul contracandidatului său eurosceptic, extremistul Norbert Hofer, transmite DPA, preluată de Agerpres.
"Am luptat pentru Uniunea Europeană de la bun început", a spus Van der Bellen într-o primă reacție. 

         

 

Este vorba despre un prim sondaj realizat de postul public de televiziune ORF, transmite DPA, preluată de Agerpres.

 

Rezultatele oficiale ale acestui scrutin sunt aşteptate luni, deşi extremistul Norbert Hofer şi-a recunoscut înfrângerea la doar câteva minute după închiderea urnelor.

A fost  scrutin foarte important pentru Austria de vreme ce ultranaționalistul Norbert Hofer ar fi putut deveni primul șef de stat din Europa provenit dintr-o formațiune de extremă dreapta, după sfarsitul ultimului război mondial.

 

Van der Bellen era creditat cu 53,6% din voturi, față de 46,4% pentru Hofer, potrivit primelor estimări. Hofer a primit circa 1,9 milioane de voturi, față de peste 2 milioane de voturi câștigate de Van der Bellen, arată aceleași estimări, potrivit EFE.

 

Estimările făcute de ORF au la bază contabilizarea a 58% dintre buletinele de vot. Marja de eroare este de 1,2 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că înfrângerea lui Hofer era aproape sigură.

 

De altfel, Partidul Libertății (FPO, de extremă dreapta) a recunoscut deja înfrângerea candidatului său Norbert Hofer, potrivit AFP. "Doresc să-l felicit pe domnul Van der Bellen pentru acest succes", a declarat secretarul general al FPO, Herbert Kickl, la televiziunea publică. "Ideea este că lucrurile nu prea au ieșit (cum voiam). În acest caz, establishment-ul — care s-a pus pe treabă pentru a bloca, a obstrucționa și a împiedica înnoirea — a câștigat", a mai spus el, citat de Reuters.

 

Van der Bellen a fost felicitat de însuși Hofer. "Îl felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul său și le cer tuturor austriecilor să rămână uniți și să conlucreze. Toți suntem austrieci, nu contează ce-am decis la urne", a scris Hofer într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. "Dragi prieteni. Vă mulțumesc, m-ați sprijinit într-o manieră minunată și sunt nespus de trist că nu a mai funcționat o dată. M-ar fi încântat să pot avea grijă de Austria noastră", a adăugat el.

 

"O zi istorică"

 

La rândul său, șefa Verzilor, Eva Glawischnig — partid pe care Van der Bellen l-a condus ani la rândul — a vorbit despre "o zi istorică" la aflarea estimărilor, potrivit EFE.

 

În toate circumscripțiile în care s-au făcut sondaje la orele 16:20 GMT (votul s-a încheiat la ora 16:00 GMT, iar primele estimări făcute de ORT erau așteptate către ora 16:15 GMT — n.r.), Van der Bellen înregistrase procente mai bune comparativ cu cele înregistrate la 22 mai, în turul doi al scrutinului prezidențial, invalidat de justiția din această țară.

 

Este a doua victorie pentru Van der Bellen în această neobișnuită cursă electorală, notează DPA, care amintește că în luna mai candidatul independent câștigase cu 50,3% din voturi. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22