FBI: Pandemia de Covid-19 a fost „foarte probabil”, cauzată de un accident la laboratorul din Wuhan

L. G. | 01.03.2023

 Noua ipoteză vine la două zile după ce o concluzie similară a fost avansată de Departamentul american al Energiei, informează miercuri AFP.

Pe aceeași temă

Directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), agenţie din cadrul Departamentului de Justiţie a SUA, a apreciat marţi că un accident petrecut în laboratorul din Wuhan, din China, se află „foarte probabil” la originea pandemiei de COVID-19, scrie Agerpres.

„FBI consideră de ceva timp că originea pandemiei este foarte probabil (legată de) un accident de laborator în Wuhan", a declarat Wray, într-un interviu pentru Fox News.

Acest comentariu intervine după ce în urmă cu câteva zile o ipoteză similară a fost emisă de Departamentul Energiei al SUA.

Noi elemente de investigaţie au înclinat analiza departamentului de partea ipotezei privind o scăpare a unui laborator, potrivit unor surse anonime citate de Wall Street Journal, New York Times şi CNN.

Totuşi, aceste media insistă asupra faptului că noua analiză este publicată "cu un nivel scăzut de încredere" de minister, care supraveghează şi laboratoare de biologie.

Lumea americană a investigaţiilor este de acum şi mai divizată, unii apreciind că pandemia de COVID-19 a apărut prin transmitere naturală.

În acest interviu, Christopher Wray a acuzat de asemenea China că încearcă să blocheze ancheta desfăşurată de SUA asupra cauzelor pandemiei ce a izbucnit la începutul lui 2020, ucigând de atunci aproape 7 milioane de persoane şi a afectat întreaga lume vreme de luni de zile.

"Guvernul chinez (...) a făcut tot ce putea pentru a încerca să contracareze şi să împiedice munca noastră, muncă pe care guvernul american şi partenerii noştri apropiaţi din străinătate" sunt pe cale să o efectueze, a susţinut directorul FBI.

"Şi aceasta este rău pentru întreaga lume", a adăugat el.

Beijingul contestă în mod viguros aceste afirmaţii.

Pentru comunitatea ştiinţifică, este crucial să fie determinată originea pandemiei de COVID-19, pentru a preveni şi a combate mai bine un viitor val epidemic.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22