Fortele irakiene au luat cu asalt orasul Ramadi, fief al Statului Islamic

Tudor Despina | 22.12.2015

Fortele irakiene au luat cu asalt, marti, orasul Ramadi, in centrul caruia se afla concentrati militanti ai gruparii teroriste Statul Islamic. Daesh a capturat orasul irakian in luna Mai a acestui an.

Pe aceeași temă

 

Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al unitatii irakiene de contra-terorism. Operatiunea pentru recucerirea orasului Ramadi de catre fortele Irakului vine dupa ce asezarea predominant sunita situata pe raul Eufrat, la 100 de km vest de Bagdad, a fost cucerita de fortele teroriste ale Statului Islamic in cursul acestui an. Actiunile de reafirmare a controlului fortelor irakiene in regiune a pornit la inceputul lunii Noiembrie, dupa eforturi de mai bine de o luna pentru taierea liniilor de alimentare catre oras.

 

Potrivit Reuters, progresul fortelor guvernamentale irakiene a fost lent, asta pentru ca Bagdadul vrea sa se bazeze in totalitate pe propriile trupe si sa nu apeleze la militiile siite, astfel incat sa fie evitate abuzuri asupra drepturilor omului, precum cele care au avut loc la recapturarea orasului Tikrit de la Daesh, in Aprilie.

 

In context, purtatorul de cuvant al unitatii irakiene de contra-terorism, Sabah al-Numani, a spus ca “fortele noastre avanseaza catre complexul guvernamental din centrul Ramadi. Luptele sunt duse in cartierele din jurul complexului, avand suport din partea fortelor aeriene”. Potrivit estimarilor serviciilor irakiene de informatii, in centrul Ramadi sunt baricadati intre 250 si 300 de luptatori ai Statului Islamic (Daesh).
 


(Ramadi, luat cu asalt. Foto: Business Insider)
 

Ofensiva fortelor irakiene a inceput in zorii zilei de marti, a mai aratat purtatorul de cuvant al-Numani. Unitati militare au traversat raul Eufrat in districtul central pe un pod distrus de militantii Daesh si reparat de inginerii armatei irakiene. Aceasta etapa a reprezentat principala dificultate a actiunii, intrucat fortele guvernamentale “erau supuse focului lunetistilor si atacurilor suicidare cu bomba”.

 

Recucerirea Ramadi de catre fortele Bagdadului ar reprezenta cea de-a doua mare reusita in fata Statului Islamic, dupa cea din orasul Tikrit. Daesh continua sa detina controlul asupra celui de-al doilea oras ca marime din Irak, Mosul, dar si asupra Falluja, situat intre Ramadi si Bagdad.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22