Forțele ruse anunță că ar fi încercuit Bahmut, un oraș-cheie din regiunea Donbas

L. G. | 01.02.2023

Rușii se luptă pentru a prelua controlul asupra autostrăzii care merge spre vest de la Bahmut la Chasiv Yar, a declarat Yan Gagin, consilier al unui oficial instalat de Rusia în estul Ucrainei.

Pe aceeași temă

Comentariile sale vin la o zi după ce un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că încercările Rusiei de a întrerupe linia de aprovizionare au fost respinse. 

„Bahmut este acum înconjurat operațional, forțele noastre închid inelul din jurul orașului”, a spus Gagin la televiziunea de stat. „Lupta pentru controlul autostrăzii Chasiv Yar-Bahmut este acum în desfășurare”. 

Afirmațiile lui Gagin nu au putut fi verificate în mod independent, precizează SkyNews.

 Bahmut rămâne unul dintre principalele obiective ale atacurilor rusești. Trupele și mercenarii din grupul Wagner au fost blocați până acum de ucraineni în cea mai lungă bătălie de uzură de la începutul războiului. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Serhiy Cherevaty, a declarat ieri: „Trupele ruse nu au putut tăia drumul care este folosit pentru aprovizionarea forțelor armate ucrainene”.

El a adăugat: „Armata ucraineană din Bahmut este aprovizionată cu tot ce este necesar”.

ISW: „Extraordinar de improbabil” ca orașul-cheie  Bahmut să cadă în mâinile Rusiei

Bahmut nu va cădea în mâinile Rusiei, dar Ucraina ar putea alege să se retragă, prognozează Institutul pentru Studiul Războiului – ISW, un thinktank cu sediul în SUA, relatează BBC.

Institutul pentru Studiul Războiului consideră că comandamentul militar ucrainean va căuta să salveze viețile soldaților dacă orașul-cheie va fi încercuit.

Un oficial rus a afirmat că Bahmut a fost încercuit în această dimineață, dar experții ISW au declarat ieri că „este extraordinar de puțin probabil ca forțele rusești să fie capabile să efectueze o încercuire prin surprindere a forțelor ucrainene în Bahmut”.

Orașul a fost în centrul unui război de uzură care durează de luni de zile în estul Ucrainei.

ISW a precizat că forțele convenționale rusești au întărit mercenarii Grupului Wagner în zonă, dar au obținut câștiguri teritoriale limitate de la capturarea orașului Soledar la 12 ianuarie.

Trupele Wagner, obosite de luptă, sunt probabil repoziționate în regiunea Herson, potrivit ISW.

Aceasta poate fi o încercare de a încadra armata convențională rusă și structura de comandă remaniată a președintelui Vladimir Putin ca fiind singurul învingător în Bahmut – în cazul în care vor cuceri orașul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22