Fostul comandat al trupelor din Donbas îl acuză pe ministrul rus al Apărării de incompetență

L. G. | 28.07.2022

Igor Ghirkin, fostul comandant al trupelor separatiste din Donbas, l-a atacat din nou pe ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, despre care spune că nu stie decat sa taie lemne si sa crească reni.

Pe aceeași temă

Ghirkin, unul dintre cei mai cunoscuți bloggeri militari din Rusia, a făcut afirmațiile pe canalul său de Telegram​ într-o postare în care comenta informațiile potrivit cărora Iranul urmează să livreze Rusiei sute de drone militare și îi va antrena pe militarii ruși să le folosească.

„Nu știu dacă Federația Rusă va primi dronele de atac grele sau nu dar eu personal aș cere cu adevărat Iranului să ni-l împrumute pe ministrul lor al Apărării care a reușit să furnizeze Forțelor Armate Iraniene mii de drone de clase diferite fabricate autohton”, notează Igor Ghirkin.

„Și în schimb l-aș da pe Mareșalul nostru de Carton favorit. El taie lemne foarte bine... iar crescători de reni (singura specializare militară a lui S. K. Șoigu) nu sunt deloc în armata iraniană sau, dacă sunt, sunt sigur că au un deficit major”, a spus el cu referire la faptul că ministrul rus al Apărării s-a născut în Republica Tuva din sudul Siberiei.

Tatăl lui Șoigu aparține etniei tuvane, o populație nomadă care timp de mii de ani s-a ocupat cu creșterea turmelor de capre, oi, bovine, reni, cămile și iaci.

Atât Iranul cât și Rusia au negat acordul privind achiziția de drone însă SUA au publicat imagini din satelit care arată cum mai multe aeronave fără pilot au fost pregătite pentru a fi inspectate de o delegație formată din oficiali ruși.

Turcia se confruntă cu o lipsă acută de componente electronice necesare pentru fabricarea dronelor din cauza sancțiunilor impuse de Occident, președintele turc Recep Erdogan dezvăluind săptămâna aceasta că Vladimir Putin i-a spus că Rusia dorește să colaboreze cu Baykar, compania din Istanbul care produce faimoasele drone Bayraktar TB2.

Ghirkin recidivează

Pe 12 mai Igor Ghirkin, unul dintre cei mai cunoscuți comandanți militari în Rusia, a lansat un atac fără precedent la momentul respectiv împotriva lui Serghei Șoigu în contextul în care forțele armate ruse au eșuat în a-și atinge obiectivele strategice în prima fază a războiului.

„Îl acuz direct pe Serghei Șoigu de, cel puțin, neglijență criminală”, afirma Ghirkin într-o înregistrare video postată pe canalul său de Telegram. „Nu am dovezi să îl acuz de trădare, dar o suspectez”, a adăugat el.

Doar câteva zile mai târziu Ghirkin afirma într-o altă postare că noua ofensivă în Donbas lansată de forțele armate ruse pe 18 aprilie nu își va atinge obiectivele și că estul Ucrainei „nu va fi eliberat” până la începutul verii și că forțele armate ruse nu vor provoca ucrainenilor „nici măcar o înfrângere limitată”.

Ghirkin a criticat din nou comandamentul militar de la Moscova, susținând că intențiile acestuia au fost „atât de evidente, terenul atât de în favoarea apărătorilor” și că „raportul de trupe atât de echilibrat de ambele părți încât doar Statul Major al nostru se putea gândi la un succes decisiv”.

Igor Ghirkin a lansat un nou atac la adresa Ministerului rus al Apărării după ce înspre sfârșitul lunii mai pe platformele social media a apărut o înregistrare video filmată de unii militari ai așa-zisei Republici Populare Donețk care afirmau că nu vor să meargă să lupte în Lugansk fiindcă nu doresc să fie „carne de tun” și acuzau că au fost victimele mai multor abuzuri comise de comandamentul militar.

Fostul comandant al separatiștilor pro-ruși a acuzat conducerea de la Moscova, nu pe liderul separatist Denis Pușilin, că a început invazia cu rezerve insuficiente și forțe mobilizate în unități nepregătite.

Acesta a adăugat că Rusia nu a furnizat soldaților din republicile sale proxy arme noi, în ciuda faptului că a susținut că forțele ucrainene s-au pregătit să atace zonele ocupate din Donbas timp de un an înainte de invazia rusă.

În mod interesant, în aceste critici mai mulți bloggeri militari din Rusia i s-au alăturat lui Ghirkin, ceva de neconceput în primele faze ale războiului.

Cine este Igor Ghirkin

Poreclit „Strelkov” („trăgător” în limba rusă), Ghirkin a devenit unul dintre principalii comandanţi ai rușilor din estul Ucrainei după declanșarea războiului separatist ce a urmat anexării ilegale a Crimeii în 2014. Cunoscut datorită carismei sale și apropierii de trupele sale, el a fost de departe cel mai mediatizat comandant al separatiștilor pro-ruși la acea vreme.

Înainte de a prelua comanda milițiilor din Donețk, Ghirkin a fost un colonel al FSB, temutul serviciu de informații al Rusiei, poziție din care a jucat un rol important în planificarea ocupării Crimeii și organizarea notoriilor „omuleți verzi” ai Rusiei.

În cele din urmă influența sa a crescut atât de mult încât el a devenit de facto comandantul militar al tuturor forțelor separatiste din estul Ucrainei.

Ghirkin se află pe lista de sancțiuni a Ucrainei, Uniunii Europene, Statelor Unite, Marii Britanii, Australiei, Japoniei, Canadei și Elveției.

Militarul a fost pus sub acuzare pentru crimă în Olanda din cauza rolului său în doborârea zborului MH17 al Malaysian Airlines deasupra Ucrainei în 2014.

În luna decembrie a anului trecut procurorii olandezi au cerut condamnarea lui Ghirkin și a altor 3 militari din Donbas la închisoare pe viață din cauza doborârii avionului care a dus la moartea tuturor persoanelor aflate la bordul său, 227 de pasageri și 12 membri ai echipajului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22