Fostul președinte Donald Trump este acuzat de tentativă de lovitură de stat în Congresul SUA

L. G. | 10.06.2022

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, este acuzat în Congres că a orchestrat „o tentativă de lovitură de stat” prin asaltul de la Capitoliu, relatează BBC.

Pe aceeași temă

Este vorba de prima anchetă în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump, instigați de președinte, au atacat Capitoliul, acolo unde se desfășura procedura de validare a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020.

Liz Cheney președinta adjunctă a comitetului care îl investighează pe Trump, o republicană, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney, a declarat că fostul președinte „a aprins fitilul acestui atac”. Cheney este o cunoscută adversară a lui Trump și s-a numărat printre membrii Congresului republicani care au votat pentru punerea sub acuzare, după evenimentele din 6 ianuarie.

După aproape un an de investigații, Camera Reprezentanților, controlată de o majoritate democrată, a deschis comitetul joi seară.

„6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat”, a spus Bennie Thompson, reprezentant democrat. „Donald Trump a fost în centrul acestui complot”, a adăugat el.

De aproape un an, acest grup de aleşi - şapte democraţi şi doi republicani - a audiat peste 1.000 de martori, printre care doi copii ai fostului preşedinte, şi a trecut prin 140.000 de documente pentru a face lumină asupra acţiunilor şi gesturilor precise ale lui Donald Trump înainte, în cursul şi după acest eveniment care a zguduit din temelii democraţia americană.

Anterior, Camera Reprezentanților l-a pus sub acuzare pe Donald Trump pentru rolul său în atacul sângeros din 6 ianuarie, însă Senatul controlat de republicanii lui Mitch McConnell l-a achitat, motivând prin faptul că acesta nu mai era în funcție.

Pentru a-şi susţine concluziile, comisia 6 ianuarie a publicat imagini ale violenţelor, când mii de partizani ai lui Donald Trump s-au adunat la Washington pentru a denunţa rezultatul alegerilor din 2020, pierdute de idolul lor.

Aceste înregistrări video arată mulţimi de oameni care atacă sediul Congresului, cerând să-l „spânzure” pe vicepreşedintele Mike Pence, şi un manifestant citind la megafon mesajele de pe Twitter lui Donald Trump.

„Nu a fost nicidecum o vizită turistică la Capitoliu”, a mai spus Bennie Thompson.

Imaginile au fost transmise în direct de multe canale de informaţii, dar evitate cele mai conservatoare media, o nouă ilustrare a diviziunilor politice profunde din Statele Unite.

Pentru că la un an şi jumătate după Asaltul de la Capitoliu, milioane de susținători ai lui Donald Trump rămân ferm convinşi că alegerile din 2020 au fost afectate de fraude. Şi asta în ciuda dovezilor copleşitoare care arată contrariul.

Dar majoritatea republicanilor resping activitatea comisiei, liderul acestora din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, denunţând comisia drept „cea mai politică şi mai puţin legitimă din istoria Statelor Unite”.

Partidul său a promis deja că va îngropa lucrările acestei comisii dacă va prelua controlul Camerei în urma alegerilor legislative intermediare, din noiembrie.

„Va veni ziua când Donald Trump va pleca, dar dezonoarea voastră va rămâne”, i-a criticat Liz Cheney pe colegii ei republicani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22