Fostul secretar de stat al SUA, Colin Powell, a murit de Covid-19 la vârsta de 84 de ani

Laurentiu Gheorghe | 18.10.2021

Generalul Colin Powell, fost secretar de stat al SUA și șef de stat major al armatei americane, a murit din cauza complicațiilor provocate de Covid-19, anunță pagina sa de Facebook.

Pe aceeași temă

Colin Powell avea 84 de ani. Acesta era vaccinat complet împotriva bolii, precizează familia în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

General de 4 stele, Powell a fost șeful statului major reunit al Statelor Unite în timpul președintelui George H.W. Bush în timpul Războiului din Golf din 1991, când forțele internaționale conduse de americani au expulzat armata irakiană din Kuwait.

Powell, un republican moderat, a servit ulterior ca secretar de stat sub președintele George W. Bush.

În cariera sa, Powell a fost și consilier pe probleme de securitate națională al lui Ronald Reagan.

Powell, fost şef al Statului Major Interarme al armatei americane în timpul preşedinţiei lui Bush tatăl (1989-1993), a fost primul afro-american desemnat în fruntea diplomaţiei americane în anul 2001 sub mandatul lui George W. Bush.

Considerat drept unul din eroii războiului din Golful Persic, Powell s-a opus iniţial invaziei americane în Irak, deoarece considera că Saddam Hussein nu deţine arme de distrugere în masă.

În final şi-a schimbat părerea susţinând un discurs în faţa Consiliului de Securitate al ONU. Acea decizie a fost, aşa cum el însuşi a declarat câţiva ani mai târziu, unul din punctele cele mai sumbre ale carierei sale.

Colin Powell a vizitat de mai multe ori România. Între înaltul oficial american și Corina Crețu, acum europarlamentar, a existat o legătură strânsă ce a devenit publică după ce hackerul Guccifer i-a spart contul de email Corinei Crețu și a dezvăluit corespondența dintre cei doi.

Colin Powell a fost nevoit sa ofere clarificari despre relatia sa cu Corina Cretu insistand ca nu i-a fost necredincios sotiei sale, Alma.

In corespondența pe email, Cretu il numeste pe Powell, originar din Bronx, New York, "dragostea vietii mele" si sugereaza o poveste de dragoste mai veche, potrivit TheSmokingGun.com.

Powell a declarat ca a cunoscut-o pe Cretu in urma cu aproximativ zece ani, in timp ce era secretar de Stat al fostului presedinte George W. Bush, iar ea era purtator de cuvant al presedintelui Romaniei Ion Iliescu. El subliniaza ca s-au intalnit personal "o data sau de doua ori".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22