Franța a livrat Rusiei echipament militar până în 2020, posibil să fie folosit acum în Ucraina

Redactia | 15.03.2022

Franța a continut să livreze echipamente militare Rusiei între 2015 și 2020, deci după sancțiunile europene în urma anexării Crimeei, în baza unor contracte anterioare.

Pe aceeași temă

Guvernul francez se apără și spune că nu a încălcat embargoul european, relatează AFP.

„Potrivit unor documente confidențiale de apărare obținute de Disclose și informații din surse deschise, Franța a emis cel puțin 76 de licențe de export pentru material de război către Rusia din 2015”, a scris luni site-ul de investigații Disclose.

„Suma totală a acestor contracte: 152 de milioane de euro, după cum arată cel mai recent raport către Parlament privind exporturile de arme”, precizează Disclose, care s-a remarcat de mai multe ori prin publicarea de informații despre vânzările de arme franceze.

„Franța își respectă cu strictețe angajamentele internaționale, în special Tratatul privind comerțul cu arme și poziția comună a UE”, a reacționat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Forțelor Armate, Hervé Grandjean.

Echipamente militare trimise de Franța, posibil folosite de Rusia în Ucraina

După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Uniunea Europeană a impus un embargo asupra armelor, dar Franța a continuat să furnizeze echipamente în baza unor contracte semnate înainte de acea dată.

„Franța a permis executarea anumitor contracte semnate încă din 2014 în temeiul așa-numitei clauze „ale bunicului”: un contract încheiat înainte de anexarea Crimeei poate fi dus până la sfârșit.(...) Această posibilitate este prevăzută în mod clar de regimul de sancțiuni instituit împotriva Rusiei în 2014”, potrivit lui Grandjean.

Printre materialele livrate se numără camerele termice pentru echiparea vehiculelor blindate, potrivit Disclose, care adaugă că aceste materiale pot fi folosite de armata rusă în Ucraina.

Industria franceză a livrat, de asemenea, forțelor aeriene ruse sisteme de navigație și sisteme de imagistică pentru elicoptere, potrivit sursei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22