Franta. Adunarea Nationala aproba starea de urgenta pe trei luni. Votul final, in Senat

Tudor Despina | 19.11.2015

Intr-o masura istorica, Adunarea Nationala a Frantei a votat joi extinderea starii de urgenta pe o durata de trei luni. Intre timp, capitalele europene continua sa se afle sub alerta terorista.

Pe aceeași temă

 

Dupa aprobarea Adunarii Nationale, masura merge in Senatul francez pentru votul final, vineri, scrie Washington Post. Decizia vine pe fondul tensiunilor in crestere pe continent privind noi atacuri teroriste.

 

Poate exista riscul cu arme chimice sau bacteriologice”, spunea joi premierul Manuel Valls in cadrul unui discurs sustinut in fata Adunarii Nationale a Frantei. Seful Executivului de la Paris a cerut prelungirea starii de urgenta pe teritoriul tarii. Este "mai mult ca niciodata" timpul sa adoptam dosarul european al pasagerilor de avioane, a spus el. "Suntem in razboi. Nu un razboi cu care istoria, in mod tragic, ne-a obisnuit. Nu, un razboi nou, extern si intern, unde teroarea este scopul principal si prima arma", a subliniat Valls.

 

In tot acest timp, o alta capitala europeana a ridicat nivelul de precautie antiterorista. La Roma, autoritatile italiene cauta cinci posibili suspecti, asta dupa ce americanii au avertizat asupra unor posibile atacuri in peninsula.

 

Posibile atacuri teroriste ar putea viza Bazilica San Pietro din Roma si Domul si Scala din Milano”, a spus ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni, transmite Realitatea TV. “Incepand de ieri, fortele noastre de securitate lucreaza pentru a identifica cinci persoane. Noi mereu luam in serios astfel de avertismente, in special cand vin din partea SUA”, a adaugat seful diplomatiei italiene.

 

Sambata trecuta, presedintele Francois Hollande a decretat stare de urgenta pe tot teritoriul Frantei si intarirea controalelor la granite. Legea prevede ca extinderea starii de urgenta dincolo de termenul de 12 zile necesita autorizare printr-un text de lege.

 

Proiectul care a primit deja unda verde in Adunarea Generala dispune prelungirea cu trei luni a starii de urgenta, respectiv pana la finalul lunii Februarie 2016. Un precedent asemanator a avut loc in 2005, dupa revoltele din suburbiile pariziene, arata Agerpres. Insa atunci starea de urgenta a fost aplicata numai in cateva cartiere din capitala tarii si nu pe tot cuprinsul statului, asa cum se intampla acum.

 

Cateva prevederi ca urmare a instituirii starii de urgenta:

  • Arestul la domiciliu e extins la orice persoana fata de care exista motive serioase pentru a crede ca ar putea constitui o amenintare pentru securiatea si ordinea publice.
  • Daca starea de urgenta ii permite ministrului de Interne sa procedeze la perchezitii administrative fara aprobarea autoritatii judiciare, atunci perchezitiile nu vor putea viza locuri in care este exercitat un mandat parlamentar sau activitatea profesionala a avocatilor, magistratilor si jurnalistilor.
  • Procurorul general al tarii va fi informat despre orice decizie de perchezitie, aceasta urmand a fi desfasurata in prezenta unui ofiter al politiei judiciare
  • Controlul asupra presei scrise, a posturilor de radio si de televiziune va fi suprimat.
  • Apare posibilitatea dizolvarii asociatiilor sau gruparilor care participa, faciliteaza sau incita la comiterea de acte cu potential daunator la ordinea publica.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22