Franta cere Curtii Penale de la Haga investigarea crimelor de razboi ale Rusiei in Alep

Vlad Toma | 10.10.2016

Franta va cere Curtii Penale Internationale sa lanseze o ancheta a crimelor de razboi pe care le-ar fi comis Rusia si fortele armate siriene in Alep.

Pe aceeași temă

 

Jean-Marc Ayrault, ministrul francez de Externe, a afirmat, dupa ce Rusia a blocat in weekend o rezolutie a Consiliului de Securitate a ONU, elaborata de Franta, in privinta Siriei, ca bombardamentele Rusiei in Siria sunt de fapt crime de razboi, transmite Reuters.

 

"Aceste bombardamente – am spus-o deja la Moscova – sunt crime de razboi", a spus ministrul francez. "Ele ii privesc pe toti cei implicati in ceea ce s-a intamplat in Alep, inclusiv pe liderii rusi."

 

"Nu suntem de acord cu ceea ce face Rusia, cu bombardarea orasului Alep. Franta are in vedere salvarea populatiei din aceasta zona", a mai spus ministrul francez.

 

Statele Unite ale Americii au decis zilele trecute sa suspende discutiile cu Rusia in privinta strategiei de urmat in Siria, dupa ce regimul Assad, sustinut de autoritatile ruse, si-a intensificat bombardamentele asupra zonelor controlate de rebeli in Alep.

 

Autoritatile de la Washington au acuzat Moscova ca nu respecta angajamentul de a aplica acordul de incetare a focului asupra caruia s-a cazut de acord acum cateva saptamani, anunta Euronews"Rusia si regimul sirian au ales sa urmeze o cale militara, contrara incercarilor de incetare a ostilitatilor, demonstrata de atacuri asupra zonelor civile, a unor elemente esentiale ale infrastructurii, cum ar fi spitalele si prin blocarea ajutoarelor umanitare de a ajunge la civile", a declarat Elizabeth Trudeau, purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat SUA.

 

Ministrul rus de Externe a acuzat SUA ca incearca sa dea vina pe Rusia pentru nerespectarea acordului de incetare a focului, prin suspendarea relatiilor cu autoritatile de la Moscova.

 

SUA a acuzat Rusia de barbarie si de minciuna in privinta actiuniile sale in Siria si a sustinerii regimului Assad, in timpul unei intalniri a Consiului de Securitate al ONU. Rusia a fost acuzata ca ar fi comis mai multe crime de razboi, in special in privinta bombardarii unui convoi cu ajutoare in apropierea orasului Alep, anunta atunci Euronews.

 

Ambasadorul rus a acuzat SUA ca nu reuseste sa tina sub control grupurile de rebeli sirieni si a precizat ca incheierea razboiului civil este aproape imposibila in conditiile actuale.

 

Ambasadorul american a acuzat Rusia ca ar fi bombardat tinte civile si convoaie umanitare. Samantha Power a afirmat atunci ca Rusia si regimul Assad nu cauta pacea ci vor sa mentina in continuarea starea de razboi. Ea a adaugat ca Moscova abuzeaza de privilegiul sau istoric de a detine un loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU. "In privinta Siriei, stim ca Rusia a spus mereu un anumit lucru si a facut mereu altceva… Nu va fi pace in Siria atat timp cat Rusia este determinata sa duca mai departe acest razboi", a spus ea in timpul discutiilor.

 

Rusia neaga ca ar fi atacat un convoi umanitar saptamana trecuta, dand vina pe rebeli sau pe o drona a SUA. Ambasadorul Rusiei la ONU a spus ca grupurile rebele sunt responsabile pentru esecul acordului de incetare a focului si a subliniat faptul ca Rusia nu le va mai face concesii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22