Franța îl propune comisar european pe Thierry Breton, după respingerea primei candidaturi

Laurentiu Gheorghe | 24.10.2019

CEO al unei companiei de tehnologie, Thierry Breton, este noua propunere a Franței pentru postul de comisar european, după ce prima variantă, Sylvie Goulard, a fost respinsă de Parlamentul European.

Pe aceeași temă

Trebuie remarcat că noua propunere a Franței este un bărbat, ceea ce face ca dorința șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care-și dorea paritate de gen în Comisie, să nu fie respectată.

Thierry Breton, ministru de finanțe pe timpul președinției lui Jacques Chirac, este director general al Atos din 2009.

„Este un om de acțiune, care cunoaște pe de rost problemele industriale și care, deși este familiarizat cu instituțiile de la Bruxelles, nu va avea o abordare birocratică a chestiunilor europene, lucru important pentru președinte”, a spus un oficial de la Elysee, citat de Euronews.

Breton (64 de ani), care a fost ministru de finanțe la sfârșitul mandatului fostului președinte Jacques Chirac, a fost directorul companiei de tehnologie Atos din 2009.

Euronews mai notează că în ciuda opțiunii sale politice conservatoare, Breton l-a sprijinit pe Macron în timpul campaniei din 2017 încă înainte de prima rundă a alegerilor prezidențiale din Franța.

Spre deosebire de numeorși oficiali de top din Franța, Breton nu a absolvit celebra ENA (Ecole Nationale d’Administration), însă deține un master în inginerie de la Supelec, o unitate de învățământ de elită din Franța.

Și publicația Politico notează că președintele Macron a făcut nominalizarea ”în deplin acord cu Ursula von der Leyen”. Publicația americană scrie că Thierry Breton trece drept un politician de modă veche, de drepta, care a intrat în poltică în partidul fostului președinte Jacques Chirac.

Parlamentul european a respins, recent, varianta Sylvie Goulard, provocând mânia Parisului, care a dat vina pe conservatorii germani din PE. Președintele francez, dornic să păstreze portofoliul enorm negociat cu președinta Comisiei Europene, vrea să lase în urmă ”criza politică” declanșată de respingerea lui Goulard și a cerut asigurări că noul candidat va fi aprobat.

Deputaţii europeni au respins-o din motive etice pe candidata franceză, vizată de o anchetă judiciară în Franţa. Macron a susținut că "vulnerabilităţile" lui Sylvie Goulard "au fost utilizate în scopuri politice".

Goulard a fost audiată de poliţia franceză în cadrul unei anchete privind o serie de angajări fictive în Parlamentul European. În ciuda acestui aspect, a fost nominalizată în aceeași zi ca reprezentantă a Franței în Comisia Europeană de către președintele Emmanuel Macron. O altă anchetă privind aceste prezumtive angajări fictive a fost deschisă de Oficiul European Antifraudă.Franța l-a propus pe CEO-ul grupului Atos, Thierry Breton drept candidat pentru postul de comisar pentru politica industrială în viitoarea comisie von der Leyen, a anunțat cabinetul președintelui Emmanuel Macron, transmite Euronews. La începutul lunii, Sylvie Goulard, opțiunea inițială a lui Macron pentru Comisia Europeană a fost respinsă în Parlamentul European, a creat nervozitate la Paris care a acuzat conservatorii germani din Parlamentul European.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22