Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia și acuză „o lovitură de cuțit în spate”

Redactia | 18.09.2021

Franța își recheamă ambasadorii din SUA și Australia, ca reacție la pactul de securitate dintre cele două părți, pe care l-a criticat, spunând că a fost „înjunghiată pe la spate”, potrivit BBC.

Pe aceeași temă

Franța și-a exprimat astfel furia față de decizia- surpriză a Australiei de a renunța la un uriaș contract pentru submarine, în valoare de zeci de miliarde de euro, în favoarea submarinelor nucleare americane. Parisul a mai spus că acest lucru tensionează relația sa de prietenie cu Washingtonul.

Ministerul francez de externe a declarat că „decizia excepțională” este justificată de gravitatea deciziei Ausraliei.

Diplomații francezi de la Washington au anulat deja o recepție al cărei scop era celebrarea relațiilor dintre SUA și Franța, ca represalii pentru acest contract.

Reacția vine după ce Statele Unite, care caută să îşi consolideze în toate direcţiile alianţele în faţa Chinei, au anunţat miercuri împreună cu Australia şi Regatul Unit un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară Australiei.

„Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei”, a anunțat premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Franţa, care vede un contract de câteva zeci de miliarde de euro scăpând industriei sale navale, a criticat imediat o „decizie regretabilă” şi „contrară literei şi spiritului cooperării care a prevalat între Franţa şi Australia”, potrivit unui comunicat comun al ministerelor apărării şi de externe de la Paris.

Pactul prezintă însă o problemă strategică și pentru Uniunea Europeană.

Oficialii de la Bruxelles au declarat pentru CNN că momentul anunțului pactului AUKUS a fost ales prost, întrucât înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe urma să-și prezinte propria strategie pentru zona Indo-Pacific.

În cel mai bun caz, a fost considerat un gest ușor nepoliticos; în cel mai rău caz, a confirmat că, în ciuda ambițiilor globale ale Bruxelles-ului, nu este luat în serios ca actor geopolitic.

Un înalt oficial al UE a declarat pentru CNN că este „țările anglofone” sunt „foarte beligerante”, formând o alianță „împotriva Chinei”. Oficialul a menționat că este vorba despre aceleași țări care au preluat conducerea în Afganistan și Irak.

„Și am văzut cu toții rezultatele”, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22