Franța, la cel mai ridicat nivel alerta de securitate, după al doilea atentat în 2 săptămâni

Laurentiu Gheorghe | 29.10.2020

Președintele Franței, Emmanuel Macron a condamnat atentatul de joi de la Nisa, soldat cu 3 morți, în aceiași termeni duri folosiți și după decapitarea profesorului Samuel Paty: „terorism radical islamic”

Pe aceeași temă

Trei persoane, printre care şi un paracliser, au fost ucişi în acest atac în Biserica Notre Dame din Nisa, provocând un şoc în Franţa, cu câteva zile înainte de Ziua Tuturor Sfinților, sărbătoare importantă în calendarul catolic.

Atacatorul a strigat „Allah Akbar” și când a fost încolțit de poliție a urlat „nu știți încă de ce?”

Într-un comunicat, Vaticanul a spus că „terorismul, violența nu pot fi vreodată acceptate”

„Este un moment al durerii, o vreme a confuziei. Terorismul și violența nu pot fi vreodată acceptate. Atacul de azi a semănat moartea într-un loc al iubirii și consolării, în casa Domnului”. De notat că în comunicat nu se face referire la terorismul islamic radical.

Ca răspuns la al doilea atac terorist executat de un islamist radicalizat, președintele Emmanuel Macron a ridicat nivelul de alertă de securitate la cel mai înalt nivel posibil.

El este instituit imediat după un atentat sau dacă un grup terorist identificat şi nelocalizat intră în acţiune. Acest nivel este instituit pentru o durată limită, pe durata gestionării crizei. Nivelul "urgenţă atentat" permite în special asigurarea mobilizării excepţionale a mijloacelor de răspuns, dar şi difuzarea informaţiilor susceptibile să-i protejeze pe cetăţeni într-o situaţie de criză.

Premierul Jean Castex a denunţat un "atac pe cât de laş, pe atât de barbar, care îndoliază ţara întreagă", estimând că acesta a "lovit comunitatea catolică deliberat şi în plină inimă".

Trei persoane au fost ucise in dimineata zilei de joi, 29 octombrie 2020, la Bazilica Notre-Dame din Nisa. Doua dintre ele au fost omorate chiar in lacasul de cult. Atacatorul a fost prins de politie.

Dupa atacul de la Nisa, ministrul de Interne Gerald Darmanin le-a cerut autoritatilor locale intarirea „imediata” a lacaselor de cult si a cimitirelor, „in special in aceasta perioada, de Sarbatorile Zilei tuturor Sfintilor”, transmite Le point.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22