Franța se pregătește de proteste împotriva reformei sistemului de pensii a președintelui Macron

Laurentiu Gheorghe | 05.12.2019

Muncitorii francezi au anunțat grevă pentru joi, în special în sectorul transporturilor, protest împotriva reformei sistemului de pensii promovat de președintele Emmanuel Macron, transmite AFP.

Pe aceeași temă

Mișcarea de protest, care ar urma să dureze mai multe zile, aduce aminte de grevele din 1995, care au paralizat Franța timp de o lună şi au obligat Guvernul de la acea dată să revină asupra planurilor sale de reformare a sistemului de pensii.

Mai multe sondaje de opinie arată că, deși francezii sunt favorabili unei reforme a pensiilor, majoritatea susțin de asemenea greva, într-o țară care își aduce aminte de mobilizarea puternică înregistrată cu ocazia protestelor „vestelor galbene” de la sfârşitul lui 2018 şi începutul lui 2019.

Angajaţi din sectorul feroviar, profesori, poliţişti, gunoieri, avocaţi, partidele de opoziţie şi „vestele galbene”, toţi au făcut un apel în vederea mobilizării pentru ziua de joi. Potrivit Ministerului de Interne, 245 de manifestaţii şi mitinguri urmează să aibă loc pe întreg teritoriul Franţei.

Greva ar urma să afecteze în special serviciile de transport în regiunea Parisului, în condiţiile în care 11 din cele 14 linii de metrou vor fi închise, precum şi traficul feroviar, compania de căi ferate SNCF intenţionând să anuleze 90% din trenurile de mare viteză şi circa 80% din trenurile regionale. În plus, protestele ar putea să dureze mai multe zile, având în vedere că sindicatele au făcut apel pentru o grevă pe o perioadă nelimitată.

În sectorul transporturilor aeriene, compania franceză Air France a anulat deja 30% din zborurile interne şi 15% din zborurile pe distanţe medii. La rândul său, compania EasyJet a anunţat miercuri anularea a 233 de zboruri interne şi pe distanţe medii, dintre care 70 din sau spre Marea Britanie.

În şcolile din Franţa, este prognozată o rată de participare la grevă de 55%, care va creşte până la 78% în cazul şcolilor din zona Parisului, susţine Ministerul Educaţiei.

Reforma sistemului de pensii, una din măsurile importante ale preşedintelui Emmanuel Macron, vizează unificarea celor 42 de regimuri actuale de pensionare (pensii private, pensii pentru funcţionari, pensii speciale, pensii complementare, etc.) într-un sistem universal pe bază de puncte.

Mobilizarea împotriva acestui proiect "se anunţă a fi una puternică şi durabilă", a avertizat sindicatul CGT, care a făcut un apel la grevă împreună cu Force ouvriere dar şi cu alte organizaţii sindicale. Cu toate acestea, CFDT, cel mai mare sindicat francez, nu intenţionează să se alăture mişcărilor de protest chiar dacă a făcut un apel pentru un sistem de pensionare universal, mai clar şi mai corect.

În replică, Guvernul de la Paris pare hotărât să nu cedeze la presiuni. "Nu voi renunţa", a avertizat Emmanuel Macron, în timp ce premierul Edouard Philippe este "mai hotărât ca niciodată". Acesta din urmă ar urma să dezvăluie proiectul de reformă a pensiilor la mijlocul lunii decembrie, urmând să fie prezentat Parlamentului la începutul lui 2020.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22