Franta. Un an de la atacurile asupra publicatiei Charlie Hebdo. Teroarea nu a ucis satira

Tudor Despina | 07.01.2016

Joi este comemorat un an de la atacurile teroriste asupra redactiei din Paris a publicatiei satirice franceze Charlie Hebdo. A fost mai mult decat un atac la libertatea de exprimare, a fost o lovitura data civilizatiei occidentale.

Pe aceeași temă

 

In 7 Ianuarie 2015, mai multi indivizi cu arme automate intrau in sediul din Paris al revistei Charlie Hebdo si au tras. Au tras si pe strazile din capitala franceza, strigand “Allah e mare!” si clamand o “razbunare pentru Profet”. A fost unul dintre cele mai puternice atacuri de inspiratie islamista din istoria recenta a Occidentului.

 

Revista Charlie Hebdo era recunoscuta pentru caricaturile sale indraznete, inclusiv la adresa principiilor religioase. Insa lumea islamica s-a scandalizat in repetate randuri fata de ceea ce considera o jignire a valorilor islamice.

 

A fost nevoie de doua zile si o vanatoare in toata regula pe teritoriul francez pentru ca atacatorii sa fie ucisi de fortele speciale ale politiei. Atacurile asupra Charlie Hebdo au lasat in urma 12 morti si 11 raniti. Intre timp, publicatia si-a refacut echipa si a intretinut acelasi ton satiric. Acum, la un an de la atacurile teroriste asupra redactiei sale, Charlie Hebdo a scos un numar special comemorativ, cu gandul la victimele atentatului.
 


(Prima pagina a numarului comemorativ Charlie Hebdo)
 

Duminica, publicatia franceza a prezentat pe retelele sociale prima pagina a numarului comemorativ lansat saptamana aceasta, la un an de la atacurile teroriste. La scurt timp, scrie Le Figaro, au aparut primele polemici. Uitand ca “A fi Charlie” (Je suis Charlie – sloganul lansat in urma atacurilor de acum un an – n.r.) inseamna apararea libertatii de exprimare chiar si atunci cand nu esti de acord cu mesajul transmis, sunt multi cei care au criticat coperta numarului comemorativ, arata Le Figaro.

 

De mai bine de un an, in spatiul public francez persista o intrebare: a fi sau a nu fi Charlie. Iar acum, in preajma comemorarii atacurilor teroriste din Ianuarie 2015, realitatea arata ca aceasta intrebare e mai actuala ca oricand. Numarul lansat in aceasta saptamana a fost editat in aproximativ un milion de exemplare, dintre care zeci de mii vor fi expediate in strainatate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22