Fratele clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrearea puciului eşuat, a fost arestat

E.b. | 02.10.2016

Autorităţile turce au anunţat duminică după-amiază arestarea lui Kutbettin Gulen, fratelului clericului Fethullah Gulen, acuzat de orchestrearea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie. Kutbettin Gulen a fost transportat la o secţie de poliţie locală pentru a fi interogat.

Pe aceeași temă

 

 

Kutbettin Gulen a fost arestat ca parte a investigaţiei privind puciul eşuat, în urma unei operaţiuni a forţelor antiteroriste din localitatea turcă Izmir, conform Hurriyet Daily News, preluat de News.ro.

 

Kutbettin Gulen a fost reţinut la locuinţa unei rude din districtul Gaziemir din Izmir, după ce autorităţile turce au primit informaţii cu privire la poziţia suspectului.

 

De asemenea, autorităţile turce au percheziţionat locuinţa şi au confiscat un număr de cărţi scrise de clericul Fethullah Gulen.

 

Fratele clericului islamist a fost transportat la o secţie de poliţie locală pentru a fi interogat, fiind reţinut sub suspiciunea că ”a incitat la ură prin mesaje de susţinere a mişcării guleniste”, precum şi pentru aderenţa la o grupare teroristă.

 

În iulie, autorităţile l-au arestat pe nepotul clericului Muhammet Sait Gulen în localitatea estică Erzurum. Un al nepot al clericului islamist, Ahmet Ramiz Gulen, a fost arestat de autorităţile turce în metropola kurdă Gaziantep.

 

Clericul Fethullah Gulen are în total cinci fraţi: Seyfullah, Hasbi, Mesih, Salih şi Kutbettin. Dintre aceştia, Seyfullah şi Hasbi au murit în urmă cu câţiva ani. De asemenea, clericul islamist are două surori, Nurhayat şi Fazilet

 

Ankara îl acuză pe clericul islamist Fethullah Gulen, care a fost anterior un aliat apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, de orchestrarea loviturii de stat eşuate din noaptea de 15-16 iulie, ce a declanşat o campanie guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi presă. Până la 120.000 de persoane au fost demise în ultimele două luni din rândul procurorilor, judecătorilor, medicilor, profesorilor universitari, academicienilor, soldaţilor, poliţiştilor, funcţionarilor publici, precum şi a jurnaliştilor.

 

Însă, statele occidentale au criticat campania guvernamentală de eliminare a aşa-zişilor gulenişti din instituţiile de stat, precum şi din presă, ridicând totodată întrebări cu privire la tratamentul ”inuman” la care ar fi supuşi puciştii capturaţi.

 

Clericul Gulen neagă toate acuzaţiile şi susţine că se va preda autorităţilor turce doar atunci când acuzaţiile împotriva sa sunt demostrate de către un organ de investigaţie independent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22