Funeraliile prințului Philip. Familia regală și-a luat adio de la „prințul viking”

Redactia | 17.04.2021

Funeraliile prinţului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a murit la 9 aprilie la vârsta de 99 de ani, au avut loc, sâmbătă, la castelul Windsor, într-un format restrâns.

Pe aceeași temă

Tot ceremonialul a fost gândit chiar de prințul Philip, iar regina Elisabeta s-a asigurat că Operațiunea Forth Bridge, numele de cod pentru funeralii, va respecta întocmai dorința ducelui.

Ceremoniile cunoscute sub numele de cod Forth Bridge au luat sfârșit, iar sicriul prințului Philip a fost coborât în cripta regală din capela Saint George.

Au fost ceremonii pline de emoție la Castelul Windsor. Regina Elisabeta a II-a și-a luat astăzi adio de la Philip, prințul ei viking, cum îi plăcea să-i spună, după 73 de ani de căsnicie.

Odată cu familia regală, milioane de britanici și-au luat rămas bun de la cel mai longeviv prinț consort din istoria Regatului Unit.

Prințul Philip a avut parte de o ceremonie militară, dar nu și de funeralii naționale. A fost dorința lui.

În deplină concordanță cu restricțiile antipandemie, la slujba din capela Saint George au participat doar 30 de persoane, în frunte cu suverana.

În timpul procesiunii funerare, dar și pe durata slujbei, prinții William și Harry nu au stat unul lângă celălalt, pentru că familia regală a dorit să evite orice fel de tensiune care să umbrească funeraliile.

Membrii familiei regale nu au purtat uniforme militare la ceremonia de înmormântare, sacrificând astfel o veche tradiție pentru a nu-l pune într-o situație jenantă pe prințul Harry, care și-a pierdut titlurile militare atunci când a renunțat la rolul activ în cadrul monarhiei și s-a retras în California împreună cu soția sa, relatează presa britanică.

Ducele de Sussex ar fi riscat să fie singurul bărbat fără uniformă militară la funeralii, în ciuda faptului că a servit armata britanică în două stagii în Afganistan.

Regina Elisabeta a II-a a stat singură la slujbă

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost nevoită să stea singură în timpul funeraliilor, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus.

Camerele de filmare nu au putut capta expresia chipului său, regina a stat mai mult cu capul plecat.

Alţi membri ai casei regale care au apărut în imagini aveau feţele întristate.

Prinţul Edward, cel mai mic dintre copiii reginei şi ai prinţului Philip, a fost văzut punându-şi mâna pe frunte în timp ce corul intona imnuri religioase. El a fost văzut apoi fixând de la distanţă sicriul tatălui său.

Fiecare membru al casei regale - mai ales cei special invitaţi - au purtat haine de doliu de culoare închisă şi măşti sanitare negre.

Ei au păstrat distanţa unii de ceilalți și în așezarea pe scaunele din interiorul capelei St.George, pentru a respecta restricţiile impuse de pandemia de coronavirus.

Sicriul a fost scos din locul unde a stat timp de 8 zile și a fost plasat pe un Land Rover, special modificat pentru acest moment.

Slujba religioasă va avea loc la Capela Saint George. Cei patru copii ai cuplului regal și nepoții acestuia vor merge pe jos în spatele sicriului. Sicriul, purtat de militari din Marina Regală, va fi întâmpinat în faţa intrării vestice a Capelei Saint George de diaconul de Windsor şi de arhiepiscopul de Canterbury.

Şapca militară şi sabia de ofiţer al Marinei Regale care i-au aparţinut prinţului Philip vor fi depuse pe sicriu înainte de începerea slujbei, iar insigna sa de Alteţă Regală va fi depusă în altarul capelei.

După încheierea slujbei religioase, la care vor asista regina Elisabeta a II-a şi membri ai familiei regale, sicriul va fi depus în Cavoul Regal amenajat în interiorul Capelei St. George.

La sfârşitul ceremoniei, sicriul va fi coborât în cavoul regal, unde va rămâne până la decesul reginei. La cererea lui Philip, care şi-a slujit ţara în Royal Navy în cel de-al Doilea Război Mondial, sirenele marinei vor răsuna cu apelul „Action Stations” care îi cheamă pe marinari la post. Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa rugăciunea de binecuvântare înainte de intonarea imnului naţional.

Fotografia preferată a reginei Elisabeta cu prințul Philip

Cu câteva ore înainte de funeraliile prințului Philip, Casa Regală a publicat o fotografie cu ducele de Edinburgh și regina Elisabeta. Imaginea datează din 2003 și a fost realizată în Scoția de nora cuplului regal, Sophie, contesă de Wessex, în timpul unei vacanțe.

Elisabeta și Philip poartă ținute de picnic, sunt relaxați și zâmbitori. Potrivit site-ului familiei regale, fotografia este una dintre preferatele suveranei britanice, pentru că-i aduce aminte de vremurile când ducele era sănătos și o prezență constantă lângă regină.

regina elisabeta si printul philip picnic scotiaPrințul Philip și regina Elisabeta a II-a în Scoția, în 2003 Foto: Contesa de Wessex via BBC

Elisabeta a II-a, care spune că moartea lui Philip a lăsat un gol imens în viața ei, a vrut ca această fotografie să fie publicată pe paginile de social media ale casei regale, pentru ca memoria prințului consort să fie una pozitivă, dincolo de tristețea pierderii sale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22