G4Media: Broidy a căutat sprijin în Congresul SUA ca să obțină contracte în România

Dora Vulcan | 27.03.2018

Elliot Broidy a cerut sprijinul Comitetului de Afaceri Externe din Congresul american și al lobbystului Gates, personaj cheie în investigația privind influența Rusiei în alegerile din 2016, ca să câștige contracte în România, scrie McClatchydc.com.

Pe aceeași temă

 

 

 

Broidy ar fi încercat, scrie G4Media.ro, care citează publicația americană McClatchydc.com, să sa se foloseasca de o vizită făcută în august 2017 în România de Ed Royce (senator republican de California), care prezidează Comitetul pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, pentru a ajuta compania Circinus să câștige încrederea câtorva parteneri politici controversați din București, potrivit unor emailuri și documente primite de McClatchy.

 

Înainte de vizita lui Royce, Broidy i-a oferit câteva sfaturi nesolicitate, iar documentele sugerează că omul de afaceri însuși a fost în România cam în același timp cu Royce. Un purtător de cuvânt din partea lui Royce a confirmat faptul că Broidy și Royce au discutat despre vizita în România, dar susține că Royce nu i-a urmat sfaturile.

 

Broidy a căutat de asemenea consilierea lui Gates, împreună cu care a lucrat în cadrul comitetului inaugural al președintelui Donald Trump, pentru a câștiga sprijinul Departamentului pentru Comerț al Statelor Unite pentru compania sa în încercarea de a câștiga contracte în România, susține McClatchy citând documente oficiale. Gates este unul dintre martorii care cooperează în procurorul special Robert Mueller în cadrul investigației referitoare la implicarea Rusiei în campania lui Trump în timpul alegerilor din 2016. A pledat vinovat luna trecută.

 

McClatchy evocă episodul invitării fostului premier Sorin Grindeanu și a lui Liviu Dragnea în ianuarie 2017 la ceremonia de învestire a președintelui Trump și amintește că liderul PSD a avut o scurtă întrevedre cu Trump și cu câțiva potențiali aliați politici, inclusiv Royce, președintele comitetului pentru servicii secrete, Devin Nunes și cu primul consilier al lui Trump pe probleme de securitate, Michael Flynn, care a pledat vinovat în cadrul investigației lui Mueller.

 

Mcclatchy notează că eforturile PSD de a slabi legislația anticorupție a provocat proteste masive în România în iarna anului trecut. Înainte de vizita lui Royce în România de anul trecut, Broidy a încercat să-l convingă să nu se întâlnească cu procurorul șef anti-corupție, Laura Codruța Koveși, care l-a pus sub acuzare pe Dragnea și pe alți politicieni din partidul său, după cum rezultă din email-urile primite de Mcclatchy. Email-urile sugerează că Circinus a gazduit un eveniment la care a participat Royce și ca Broidy s-a întâlnit cu Ambasadorul Statelor Unite la București, Hans Klemm, cam în aceeași perioadă.

 

După această vizită, CEO-ul de la Circinus, Alan Blaine Stone, a redactat o scrisoare pe care oficialii Circinus sperau ca Royce să o trimită ministerului economiei din România, condus în acea vreme de Mihai Fifor, pentru a-i cere acestuia să sprijine eforturile Circinus de a câștiga contracte in domeniul apărării din România. Mcclatchy mai scrie că Broidy a donat 5400 de dolari – maximul permis de lege – în campania lui Royce cu două zile înainte de vizita lui Royce în România, după cum arata documentele oficiale citate de Mcclatchy. Royce și-a anunțat retragerea din Congresul american în ianuarie 2018.

 

 

articolul integral pe G4Media.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22