G7 condamnă Rusia pentru comportamentul său care contravine legislaţiei internaţionale

Dora Vulcan | 24.04.2018

Miniştrii de externe din G7 (grupul celor şapte ţări puternic industrializate), reuniţi la Toronto, au condamnat luni Rusia pentru comportamentul contrar legislaţiei internaţionale şi au cerut Moscovei să contribuie la soluţionarea conflictului din Siria, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Şefii diplomaţiilor din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi SUA au convenit să constituie un grup de lucru pentru studiul "comportamentului malign" al Rusiei, dată fiind îngrijorarea faţă de acţiunile acestei ţări în Ucraina şi Siria, a anunţat ministrul britanic de externe, Boris Johnson, citat de Reuters.

 

Evenimentul G7 a fost prima reuniune internaţională la nivel înalt după loviturile aeriene ale Statelor Unite, Franţei şi Regatului unit asupra unor obiective legate de armele chimice ale Siriei, ca represalii pentru un presupus atac cu gaze toxice pe 7 aprilie la Douma, lângă Damasc. Ţările occidentale pun atacul pe seama regimului de la Damasc, condus de preşedintele Bashar al-Assad. Guvernul sirian şi principalul său aliat, Rusia, neagă că s-au folosit arme chimice.

 

Cu ocazia întrunirii de la Toronto, secretarul de stat american ad interim, John Sullivan, a cerut Rusiei să nu mai obstrucţioneze o evoluţie către pace în Siria şi să se implice în soluţionarea conflictului din această ţară. "Rusia trebuie să fie un partener constructiv în Siria sau va fi făcută răspunzătoare", a avertizat el, prin intermediul presei.

 

Referindu-se la eforturile Rusiei de a destabiliza statele democratice prin influenţarea alegerilor, ministrul canadian de externe, Chrystia Freeland, gazda reuniunii, a arătat că "ţările G7 sunt angajate în prevenirea şi oprirea amestecului străin şi în reacţia la acesta". Ea a avertizat că "există consecinţe pentru cei care încearcă să submineze democraţiile noastre".

 

Ministrul german Heiko Maas a insistat că în Siria nu este posibilă nicio soluţie politică fără Rusia. El a mai declarat că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Angela Merkel îi vor cere săptămâna aceasta preşedintelui american Donald Trump să nu retragă Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul.

 

 Macron a început, tot luni, o vizită de stat în SUA. După sosirea sa la Washington, înainte de întâlnirea cu Trump, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că atitudinea preşedintelui american faţă de acordul cu Iranul nu s-a schimbat şi că el continuă să dezaprobe ridicarea unor sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, în schimbul îngheţării programului iranian de înarmare nucleară.

 

În timpul summitului diplomatic al G7, la Toronto a avut luni un incident grav, la numai câţiva kilometri de locul reuniunii: o camionetă a intrat în mulţimea de pietoni, în nordul oraşului, omorând nouă oameni şi rănind 16, potrivit bilanţului prezentat de poliţia locală. Deocamdată, nu s-a stabilit dacă a fost vorba de un act deliberat sau de un accident.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22