Gazoductul Nord Stream 1 se oprește pentru 10 zile. Îngrijorări că repornirea ar putea fi amânată

L. G. | 11.07.2022

Conducta Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi pe an de gaz din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică. Conducta va fi închisă pentru lucrări de întreținere în perioada 11-21 iulie.

Pe aceeași temă

Luna trecută, Rusia a redus tranzitul de gaze la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea în returnarea echipamentelor pe care Simens Energy, compania germană care se ocupă de lucrările de întreținere a conductei le-a trimis la reparat în Canada, relatează Reuters.

Canada a declarat în weekend că va returna turbina reparată, dar a mai spus că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.

Europa se teme că Rusia ar putea extinde perioada alocată pentru lucrările de întreținere programate pentru a restricționa și mai mult aprovizionarea cu gaze, punând în pericol programele de umplere a depozitelor de iarnă pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a determinat guvernele să ia măsuri de urgență și umflarea dureros de mult a facturilor pentru consumatori.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a spus că țara ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 după perioada de întreținere programată.

„Pe baza modelului pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător dacă se mai găsește un mic detaliu tehnic, pretext pentru a spune «acum nu mai putem porni»”, a spus el la un eveniment de la sfarsitul lunii iunie.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile conform cărora Rusia se folosește de petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, spunând că oprirea fluxului de gaze este un eveniment programat și că nimeni nu „inventează” reparații.

Există și alte conducte mari din Rusia către Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, mai ales după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit de gaze în luna mai, dând vina pe intervenția forțelor ruse care au invadat țara.

De asemenea, Rusia a sistat complet livrările de gaze către mai multe țări europene care nu au acceptat plata facturilor către Gazprom în ruble.

„Lunile trecute au demonstrat că Putin nu are tabuuri. Astfel că, o oprire completă a tranzitului prin Nord Stream nu poate fi exclusă”, a declarat Timm Kehler, managing director al asociației germane Zukunft Gas.

Turbina din Canada

Germania a salutat la sfârșitul săptămânii decizia Canadei de a emite un "permis limitat în timp și revocabil" pentru a permite returnarea echipamentelor necesare reprațiilor curente la conducta Nord Stream 1.

Dar ministerele ucrainene de energie și de externe au declarat că sunt "profund dezamăgite" și au îndemnat Canada să revină asupra unei decizii care, în opinia lor, echivalează cu încălcarea sancțiunilor impuse Moscovei "la capriciile Rusiei".

Siemens Energy a comunicat că urmează să obțină și alte aprobări oficiale pentru a pune la dispoziție echipamentul cât mai curând posibil.

Zongqiang Luo, analist de gaze la firma de consultanță Rystad Energy, a declarat că nu este "imposibil" ca Gazprom să folosească orice întârziere ca justificare pentru a prelungi perioada de întreținere.

În anii anteriori, perioada anuală de întreținere a Nord Stream 1 a durat aproximativ 10-12 zile și s-a încheiat la timp.

Dependența de gazele rusești

Germania a trecut la etapa a doua a unui plan de urgență pe trei niveluri privind gazele naturale, ultimul pas înainte de raționalizarea consumului de combustibil.

De asemenea, a avertizat asupra pericolului intrării în recesiune dacă fluxurile de gaz rusesc vor fi oprite. Pierderile pentru economie ar putea fi de 193 de miliarde de euro în a doua jumătate a acestui an, a indicat luna trecută patronatul din industrie vbw din landul Bavaria.

"Încetarea bruscă a importurilor de gaze rusești ar avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra forței de muncă din Germania... aproximativ 5,6 milioane de locuri de muncă ar fi afectate de consecințe", a declarat directorul general al vwb, Bertram Brossardt.

Efectele ar fi și mai ample. O oprire completă ar menține prețurile europene la gaze la nivel record, ceea ce a afectat deja industria și populația, foarte grav și pentru mai mult timp.

Prețurile angro pentru gazele naturale olandeze, care reprezintă referința europeană, au crescut cu peste 400% din iulie anul trecut.

"Dacă Nord Stream se întrerupe sau dacă Germania își pierde toate importurile din Rusia, atunci efectul se va resimți în întreaga Europă de nord-vest", a declarat ministrul olandez al energiei, Rob Jetten.

Într-un interviu acordat joi agenției Reuters, acesta a declarat că zăcământul olandez de gaze Groningen ar putea fi în continuare solicitat pentru a ajuta țările vecine în cazul unei întreruperi complete a livrărilor rusești, dar creșterea producției ar risca să provoace cutremure.

O oprire a aprovizionării prin Nord Stream 1 ar afecta atât Rusia, cât și Europa de Vest, deoarece ar pierde venituri.

Întreținerea prelungită ar putea duce, de asemenea, la mai multe opriri ale producției de gaze rusești, în raport cu declinul de 9% de la an la an al producției Gazprom raportat până acum, a apreciat Goldman Sachs.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22