General american, despre motivele războiului lui Putin: Are de-a face cu vârsta și ”eficiența” lui

Redactia | 31.03.2022

Decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina „are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui”, printre alţi factori, a declarat miercuri comandantul forţelor SUA în Europa (EUCOM), generalul Tod Wolters.

Pe aceeași temă

Comandant suprem al Forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul Tom Wolters a fost audiat miercuri în Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor, la o zi după o audiere similară în faţa unei comisii de acelaşi profil din Senat, pentru a discuta măsurile adoptate împotriva invaziei ruse în Ucraina, care a început la 24 februarie.

În cadrul sesiunii, generalul a fost întrebat de congresmanul Jim Banks despre motivele deciziei lui Putin, în vârstă de 69 de ani, de a invada ţara vecină.

„Cred că Putin simte că are sprijinul popular al cetăţenilor Rusiei şi am impresia că a încercat să profite de fisurile care ar fi putut apărea în NATO ca urmare a situaţiei” generate de retragerea din Afganistan, a răspuns Tom Wolters, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

În plus, „cred că are de-a face cu vârsta şi eficienţa lui, iar toate acestea combinate l-au pus într-o poziţie care l-a făcut să meargă mai departe”, a adăugat generalul american.

Chiar dacă la mijloc sunt o mulţime de factori, comandantul NATO a remarcat că „variabila principală” este că Putin crede că are sprijinul ruşilor.

Pe de altă parte, Wolters a subliniat că „acţiunea fără sens a Rusiei” în Ucraina reprezintă o oportunitate de a revizui „arhitectura militară permanentă” pe care SUA o au în Europa de Est.

Wolters a afirmat că naţiunile NATO sunt dispuse ca prezenţa SUA pe continentul european să treacă de la un caracter eminamente rotativ la o permanentizare a acesteia.

„Cred că această schimbare va continua să sporească şi lucrăm foarte mult cu Consiliul Atlanticului de Nord pentru a face exact asta”, a spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22