General ucrainean: Apărarea antiaeriană mai are muniție pentru „câteva” atacuri cu drone și rachete

Redactia | 04.01.2024

Armata ucraineană mai are suficientă muniție pentru apărarea antiaeriană pentru a rezista la „câteva” noi atacuri, dar fără livrări noi din Occident, nu pot fi refăcute stocurile, avertizează un general.

Pe aceeași temă

Apărarea antiaeriană mobilă a Ucrainei are suficientă muniţie pentru a face faţă „câtorva” noi atacuri ruseşti de amploare, dar stocurile sale nu pot fi refăcute decât cu ajutorul Occidentului, avertizează un general ucrainean, informează News.ro.

Deşi armata ucraineană susţine în prezent că reuşeşte să doboare cu succes majoritatea rachetelor şi dronelor lansate de Rusia, aceste atacuri s-au înmulţit în ultimele zile şi continuă să facă numeroase victime: aproximativ cincizeci de persoane au fost ucise în atacul de vineri, dintre care 30 la Kiev, cinci în cel de marţi şi sute de civili au fost răniţi.

„În situaţia actuală, în ceea ce priveşte sistemele mobile de apărare antiaeriană, există suficiente muniţii (...) pentru a rezista la următoarele atacuri puternice”, a subliniat generalul Serghei Naiev, comandantul forţelor comune ucrainene, intervievat miercuri de AFP în timpul unei reuniuni cu alţi militari în apropiere de Kiev.

 „Dar, pe termen mediu şi lung, vom avea desigur nevoie de ajutorul ţărilor occidentale pentru a reface stocul de rachete”, a adăugat responsabilul acestor unităţi, a căror principală sarcină este de a apăra cerul deasupra capitalei.

Rusia vrea să epuizeze apărarea ucraineană

Pentru el, prioritatea este de a „obţine mai multe muniţii” pentru a rezista unei armate ruse care „vrea cu adevărat să epuizeze sistemul de apărare aeriană”.

Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, Rusia a trimis aproape 300 de rachete şi peste 200 de drone explozive Shahed împotriva Ucrainei începând din 29 decembrie 2023.

În ceea ce priveşte unităţile generalului Naiev, acestea sunt dotate cu sisteme mobile şi nu cu echipamente mai avansate precum Patriot-urile americane, care sunt capabile să doboare rachetele hipersonice ruseşti Kinjal. „Desigur, am dori mai multe rachete pentru Patriots şi sisteme în sine”, a continuat acest ofiţer ucrainean de rang înalt.

Ultimele două valuri de atacuri masive ruseşti au fost o ocazie pentru oficialii ucraineni de a îndemna Occidentul să-şi intensifice ajutorul, după aproape doi ani de invazie rusă.

Generalul Naiev a înmânat medalii soldaţilor care protejează cerul, lăudând o „rată de eficienţă de aproximativ 90%” în timpul atacului aerian rusesc de marţi.

„Niciun alt sistem de apărare aeriană din lume nu este capabil să obţină astfel de rezultate, mai ales când vine vorba de lupta împotriva Rusiei”, a declarat el.

Cu toate acestea, locuitorii unei clădiri distruse de ultimele atacuri ruseşti la Kiev au declarat marţi, pentru AFP, că sunt furioşi că apărarea ucraineană nu a reuşit să le salveze casele.

În ceea ce-l priveşte pe generalul Naiev, el promite că „îmbunătăţirea eficacităţii sistemului de apărare aeriană este sarcina noastră şi lucrăm la ea 24 de ore pe zi, şapte zile pe săptămână”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22