Generalul Mattis, viitorul sef al Pentagonului: SUA trebuie sa fie gata sa confrunte Rusia

Vlad Toma | 12.01.2017

Generalul James Mattis,“cainele turbat”, viitorul sef al Pentagonului in administratia Trump, a declarat astazi, in timpul audierii sale in Congresul american, ca SUA trebuie sa fie gata sa confrunte Rusia atunci cand va fi necesar, chiar daca nu s-a declarat impotriva incercarilor de stabilire a unor relatii mai bune cu aceasta tara.

Pe aceeași temă

 

Generalul a mai afirmat ca Rusia, China si militantii islamisti sunt cele mai mari amenintari la adresa ordinii globale create de SUA. El a precizat ca nu este impotriva cooperarii cu Moscova insa trebuie vazut exact care sunt actiunile Rusiei, precizand ca sunt tot mai putine domenii in care SUA poate colabora cu rusii, transmite Reuters.

 

Mattis a afirmat ca Rusia vrea sa produca o dezbinare a NATO, alianta pe care el o considera esentiala pentru apararea Americii.

 

Intrebat despre eventuale noi sanctiuni ale SUA la adresa Rusiei, Mattis a afirmat ca vrea sa se intalneasca cu noua echipa a presedintelui Trump pe securitate nationala pentru a elabora o strategie care sa duca la confruntarea Rusiei pentru ceea ce a facut.

 

Generalul a mentionat de asemenea atacurile cibernetice printre amenintarile care vin din directia Rusiei.

 

Referindu-se la insulele artificiale create de China in Marea Chinei de Est, viitorul sef al Pentagonului a afirmat ca trebuie sa existe o mare atentie in relatiile SUA cu autoritatile de la Beijing, deoarece actiunile Chinei reprezinta o amenintare la adresa stabilitatii globale.

 

***

 

Mattis, un general in rezerva care a luptat in mai multe razboaie in Orientul mijlociu, a fost ales de Donald Trump pentru a ocupa functia de Secretar de stat al Apararii desi profilul sau nu se potrivea neaparat cu laudele lui Trump la adresa lui Vladimir Putin si cu declaratiile acestuia legate de posibilitatea imbunatatirii relatiilor cu Rusia.

 

In ultimii ani, Mattis a avut mai multe functii de varf in conducerea armatei SUA. A fost comandat al trupelor americane in timpul razboaielor din Irak si Afganistan.

 

Mike Pence, vicepresedintele ales al SUA, a declarat ca Mattis are o cariera militara legendara iar Trump a afirmat ca generalul este o persoana cu adevarat impresionanta.

 

Generalul Mattis a declarat, de-a lungul timpului, ca Iranul este principala amenintare la adresa pacii in Orientul mijlociu, o amenintare mai mare decat al-Qaida sau ISIS.

 

El l-a acuzat pe actualul presedintel Barack Obama si Congresul american, ca nu iau in serios amenintarea Iranului, insa a acceptat acordul pe care SUA l-a semnat cu aceasta tara, in ciuda faptului ca il considera un acord slab.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22