Germania a suspendat autorizația gazoductului Nord Stream 2

L. G. | 22.02.2022

Germania a suspendat autorizația gazoductului Nord Stream 2, cancelarul Olaf Scholz declarând că date fiind ultimele acțiuni ale Rusiei procesul de certificare nu mai poate continua.

Pe aceeași temă

Scholz a declarat că a solicitat suspendarea procedurii de autorizare pentru Nord Stream 2: „Astăzi, am cerut Ministerului Economiei să retragă raportul existent privind analiza securității aprovizionării”, care a fost transmis autorității de reglementare a energiei din Germania. Avizul obligatoriu din octombrie anul trecut spunea că conducta nu reprezenta riscuritate de securitate a tranzitului de gaze.

„Sună tehnic, dar este pasul administrativ necesar pentru că acum nicio certificare a conductei să nu poată avea loc”, a adăugat el. „Și fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcțiune.”

Anunțul făcut marți de Olaf Scholz vine după ce acesta avertizase luni că recunoașterea independenței regiunilor separatiste Luhansk și Donețk de către Moscova ar reprezenta „o denunțare unilaterală” a acordului de la Minsk în a cărui negociere s-a implicat personal predecesoarea sa, cancelarul Angela Merkel.

Avertismentul lui Scholz a avut loc după o conversație telefonică de ultimă oră cu președintele rus Vladimir Putin, înainte ca acesta să anunțe că Rusia va recunoaște cele două entități separatiste de pe teritoriul Ucrainei ca republici independente.

 

Olaf Scholz a mai anunțat marți că Berlinul va analiza acum diversificarea importurilor sale de gaze naturale.

 

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a denunțat luni noaptea recunoașterea separatiștilor din estul Ucrainei, anunțând că executivul blocului comunitar pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei.

 

Scholz și von der Leyen au fost colegi în guvernul Angelei Merkel, primul ocupând portofoliul Finanțelor în timp ce actuala lideră a UE a fost ministru al Apărării.

 

Tot luni noaptea Olaf Scholz a avut o discuție telefonică de urgență cu președintele francez Emmanuel Macron și cel al Statelor Unite, Joe Biden, în urma anunțului făcut de Vladimir Putin.

 

La începutul lunii februarie Joe Biden declara că dacă Rusia decide să invadeze Ucraina, gazoductul Nord Stream 2 „nu va mai exista”.

 

„Dacă Rusia invadează (Ucraina), asta înseamnă că tancuri și trupe trec din nou granița cu Ucraina. Atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Vom pune capăt", a spus Biden despre această controversată conductă de gaz care leagă Rusia de Germania.

 

Oficialii ucraineni au denunțat în mod repetat gazoductul Nord Stream 2 ca fiind un proiect care va duce la creșterea dependenței europene față de gazul rusesc și eludarea Ucrainei ca țară de tranzit.

 

Într-o conferință de presă susținută pe 14 februarie alături de Olaf Scholz, aflat în vizită la Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma că Nord Stream 2 este „o armă geopolitică”.

0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22