Germania amenință Rusia cu stoparea proiectului Nord Stream 2 în scandalul otrăvirii lui Navalnîi

Laurentiu Gheorghe | 06.09.2020

Germania cere Rusiei să răspundă în următoarele zile la acuzațiile privind imlicarea în otrăvirea liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, în caz contrar amenințând cu impunerea de sancțiuni.

Pe aceeași temă

„Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noştri”, a declarat ministrul german de Externe, Heiko Maas, citat de cotidianul Bild, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei germane a adăugat că, în cazul în care se va decide impunerea de sancţiuni, ele vor trebui să fie ţintite şi nu a exclus cu totul un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

„În orice caz, sper ca ruşii să nu se constrângă să ne schimbăm poziţia în privinţa Nord Stream", a mai spus ministrul german, făcând totodată apel la o bună evaluare a consecinţelor unei eventuale anulări a acestui proiect.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi este în prezent internat într-un spital din Berlin, deoarece - potrivit guvernului cancelarului Angela Merkel - a fost "fără nicio îndoială" otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Berlinul şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzaţiile de asasinat trebuie primite cu "o bună doză de scepticism" şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Omologul său german a dat vina pe statul rus pentru otrăvirea lui Navalnîi, o premieră pentru Berlin, comentează AFP.

„Există mai multe indicii în acest sens, este motivul pentru care partea rusă trebuie acum să reacţioneze. Substanţa letală cu care Navalnîi a fost otrăvit s-a aflat în trecut în posesia autorităţilor ruse, doar un mic număr de persoane are acces la Noviciok şi această otravă a mai fost folosită de serviciile ruse în atacul împotriva fostului agent (rus) Serghei Skripal” în Marea Britanie, a avertizat Maas.

În schimb, Bloomberg scrie că partidele care formează coaliția condusă de Angela Merkel CDU/CSU nu vor susține înghețarea proiectului Nord Stream 2, citând surse din Bundestag, deoarece acest proiect este susținut activ de industriași germani. Totodată, relațiile strânse dintre cele două state, în special, din partea social-democraților germani, nu vor permite stoparea construcției Nord Stream 2. Trebuie amintit că proiectul Nord Stream 2, un dublu gazoduct care pleacă din Golful Narva din Rusia și traversează Marea Nordului până la Lubmin, în Germania, a fost inițiat de predecesorului Angelei Merkel, social-democratul Gerhard Schröder, în ciuda criticilor dure venite dn partea SUA, a Comisiei Europene, ale statelor est-europene și țărilor baltice.

Un al factor important îl constituie ostilitatea SUA față de proiect și presiunea pe care le exercită. Despre acest lucru vorbește indirect declarația Comitetului Estic al Economiei Germane și despre solicitarea lui Merkel de a nu asocia realizarea proiectului cu situația din jurul lui Navalnîi.

Un alt motiv important pentru care Germania nu intenționează să renunța la gazoduct sunt despăgubirile pe care ar trebui să le plătească în cazul stopării proiectului, cifrate la minimum 800 de milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22