Germania ar fi cumparat voturi pentru a castiga organizarea Cupei Mondiale din 2006

I. P. | 17.10.2015

Conform unor informații publicate de Spiegel, Comitetul de Organizare a Campionatului Mondial de Fotbal din Germania (2006) a cumpărat voturi pentru candidatura Republicii Federale, scrie euractiv.ro.

Pe aceeași temă

Informațiile Spiegel arată că șeful concernului Adidas de atunci, Robert Louis-Dreyfus, ar fi alimentat un fond secret de 10,3 milioane franci elvețieni. La curent cu informațiile ar fi fost președintele Comitetului de Organizare Franz Beckenbauer și actualul președinte al Federației Germane de Fotbal Wolfgang Niersbach. 

 

Dreyfus ar fi alimentat acest fond „la negru” cu banii în anul 2000, cu puțin timp înainte de votul decisiv pentru acordarea statutului de țară gazdă Germaniei. Împrumutul a fost în calitate privată și secret. Suma nu apare nici în contabilitatea Comitetului de Organizare, nici în cea a Comitetului de Candidatură, mai scrie euractiv.ro.

 

La un an și jumătate, Dreyfus și-a vrut banii înapoi. Documente secrete obținute de Spiegel arată că suma a fost transferată de Beckenbauer și Niersbach într-un cont al FIFA din Geneva. Suma: 6,7 milioane euro.

 

Motivul tranzacției a fost o ceremonie de deschidere a Campionatului, la Berlin, sub egida FIFA. Evenimentul a fost ulterior anulat. Banii trebuiau să ajungă apoi din contul FIFA în cel al lui Dreyfus.

 

Fondul „la negru” pare să fi fost creat pentru a asigura voturile celor patru reprezentanți asiatici din Comitetul Executiv al FIFA. Aceștia au votat, alături de europeni, pentru Germania în anul 2000. Pentru că reprezentantul Noii Zeelande s-a abținut de la vot în mod cu totul surprinzător, Germania a câștigat organizarea Campionatului Mondial cu 12 voturi la 11.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22