Germania cere iertare Poloniei, la 80 de ani de când a declansat Al Doilea Război Mondial

Laurentiu Gheorghe | 01.09.2019

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut scuze polonezilor la fix 80 de ani de când primele obuze germane explodau în orășelul Wielun marcând începutul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Pe aceeași temă

„Mă înclin în fața victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în fața victimelor poloneze a tiraniei germane. Și cer iertare”, a declarat în germană și poloneză Steinmeier, în prezența omologului său polonez.

Polonia a fost lovită dur de ororile celui de-Al Doilea Război Mondial, pierzând milioane de cetățeni, inclusiv trei milioane de evrei.

„Germanii au comis crime împotriva comunității în Polonia. Oricine pretinde că s-a terminat, că domnia terorii național-socialiștilor asupra Europei este un eveniment marginal în istoria germană să se judece singur”, a subliniat președintele Germaniei.

Șeful statului a părut să se refere la extrema-dreaptă germană, al cărei co-președinte Alexander Gauland a estimat că anii celui de-al Treilea Reich au fost doar „găinaț” într-un mileniu german glorios.

„Nu vom uita, vrem să ne amintim și ne vom aminti”, a spus Steinmeier.

Președintele polonez Andrzej Duda a denunțat ”un act de barbarism” și ”o crimă de război” care a deschis Al Doilea Război Mondial la Wielun pe 1 septembrie 1939.

După ceremonii, cei doi șefi de stat trebuie să viziteze muzeul de la Wielun și să se întâlnească cu supraviețuitorii agresiunii germane în 1939.

„Am văzut morți, răniți... Fum, zgomot explozii, totul ardea”, a spus un martor al bombardării pentru AFP, Tadeusz Sierandt, acum 88 de ani.

Atacul a venit la o săptămână după ce un acord secret, Pactul Ribbentrop-Molotov, a fost încheiat între Germania Nazistă și Uniunea Sovietică privind împărțirea Europei între ele.

Al Doilea Război Mondial a omorât între 40 și 60 de milioane de oameni, inclusiv șase milioane de evrei, victime ale Holocaustului comis de naziști.

Pe 3 septembrie 1939, Franța și Germania, aliați ai Poloniei, au declarat război Germaniei, dar fără să lanseze operațiuni importante. Pe 17 septembrie, URSS a atacat estul Poloniei.

Colaborarea dintre naziști și sovietici a luat sfârșit cu atacul lui Hitler asupra URSS-ului pe 22 iunie 1941.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22