Germania obligată să economisească gazele după ce Rusia a limitat drastic tranzitul prin Nord Stream

L. G. | 27.07.2022

Gigantul energetic de stat, Gazprom, a redus miercuri „din motive tehnice” livrările de gaze naturale către Germania la doar 20% din capacitatea Nord Steam 1.

Pe aceeași temă

Reducerea fluxului de gaze a început la ora 9:00, ora Moscovei (6:00 GMT) şi, conform companiei de gaze, volumul zilnic ce va fi furnizat prin Nord Stream va fi de 33 milioane metri cubi.

Gazprom a anunţat luni că îşi va reduce drastic, de miercuri, la 33 milioane de metri cubi zilnic, livrările de gaze ruseşti către Europa prin gazoductul Nord Stream, argumentând aceasta prin necesitatea unor lucrări de mentenanţă la o turbină, ceea ce înseamnă că va livra la 20% din capacitatea gazoductului.

Anunţul Gazpromului a intervenit la câteva ore după ce Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, dădea asigurări că Moscova este un furnizor „responsabil” de gaze, în pofida a ceea ce se spune la Bruxelles şi Washington.

Klaus Mueller, șeful autorității germane de reglementare în energie, a declarat că Germania ar putea totuși evita o criză acută a gazelor naturale care ar impune trecerea la ultima etapă a planului de urgență care presupune raționalizarea consumului.

Dar el ținut să sublinieze că aceasta necesită eforturi mari atât din partea unităților industriale cât și a populației pentru a-și reduce cât mai mult consumul și să economisească cât mai mult.

„Crucial este să economisim gazele”, a spus Mueller. „Aș dori să aud mai puține plângeri, și mai multe relatări (ale unităților industriale – n.r.) care, ca sector, contribuim la acest lucru”, a declarat Mueller la postrul de radio Deutschlandfunk.

La anunţul gigantului gazier rus Gazprom că îşi va reduce şi mai mult livrările către Europa în această săptămână este motivat politic, a reacţionat marţi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citată de Reuters, ea contestând argumentaţia companiei ruse, potrivit căreia trebuie să reducă aprovizionarea cu gaze întrucât este necesar să oprească o turbină pentru mentenanţă.

„Ştim că nu există niciun motiv tehnic pentru asta. Este un pas motivat politic şi trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii. Anume din acest motiv, o reducere preventivă a cererii noastre de gaze este o strategie judicioasă”, a afirmat Simson la sosirea la reuniunea miniştrilor energiei din ţările UE la Bruxelles.

Ca răspuns, Uniunea Europeană a decis marți să reducă consumul de gaze naturale.  În efortul de a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE, statele membre au ajuns astăzi la un acord politic privind reducerea voluntară a cererii de gaze naturale cu 15% în această iarnă. De măsură vor fi scutite însă unele state, iar altele au obținut execepții.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22