Germania trimite in Siria avioane de vanatoare Tornado pentru operatiuni de recunoastere

Iulian Popescu | 26.11.2015

Angela Merkel a reacționat așa cum i-a promis lui Francois Hollande și trimite în Siria mai multe avioane de vânătoare Tornado pentru a se alătura forțelor coaliției internaționale care execută lovituri aeriene împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Pe aceeași temă

 

Anunțul a fost făcut joi, reuniunea la care au participat cancelarul Angela Merkel și mai mulți miniștri, printre care Frank-Walter Steinmeier (externe) și Ursula von der Leyen (apărare), relatează DPA, preluată de Agerpres.

 

Potrivit presei germane, Parisul dorește ca avioanele Tornado să efectueze misiuni de recunoaștere în sprijinul misiunii militare franceze contra grupării Statul Islamic, organizație care a revendicat atentatele teroriste de la Paris comise pe 13 noiembrie și soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți.

 

Miercuri, la Paris, cancelarul german a promis să acționeze „repede” pentru a răspunde la solicitarea președintelui francez, François Hollande, de a „reflecta la responsabilitățile suplimentare” pe care Germania și le poate asuma în lupta împotriva terorismului.

 

Măsura face parte din setul suplimentar promis miercuri, când guvernul german a anunțat trimiterea în Mali a 650 de soldați care să sprijine armata franceză, implicată în lupta contra grupării jihadiste Statul Islamic în Siria.

 

***

 

"Doresc ca Germania să se poată angaja mai mult în lupta contra Daesh (acronimul arab pentru Statul Islamic) în Siria și Irak", a declarat Francois Hollande miercuri, în timpul conferinței de presă de după întrevederea cu Angela Merkel.

 

"Atunci când președintele mă invită să reflectez la responsabilitățile suplimentare pe care ni le putem asuma, pentru mine este o adevărată misiune și vom reacționa rapid", a declarat Angela Merkel, la Paris.

 

Jean-Yves Le Drian, ministrul francez al Apărării, a invocat pe 17 noimbrie, pentru prima dată in istoria Uniunii, clauza de asistență mutuală din tratate UE, solicitându-le partenerilor săi ajutor militar și de alt tip în misiunile din Orientul Mijlociu și Africa.

 

CITEȘTE ȘI: Franța invoca o clauza din tratatele UE pentru a cere ajutorul militar al statelor membre

 

Miercuri, ministrul Drian a anunțat că toți cei 27 de parteneri ai Franței din interiorul Uniunii Europene (UE) vor aduce un sprijin militar, direct sau indirect, pentru operațiunile externe franceze.

 

Fiecare dintre celelalte 27 de țări (din UE) a decis să aducă un sprijin Franței, fie sub forma unei contribuții directe în teatrul de operațiuni sirian, fie sub forma unui sprijin indirect pentru operațiunile noastre din Levant sau a unui sprijin indirect în alte teatre de operațiuni unde sunt angajate forțele franceze', a declarat oficialul francez.

 

El nu a precizat însă natura acestui ajutor solicitat de Paris după atentatele teroriste de la 13 noiembrie din capitala franceză, soldate cu 130 de morți și peste 350 de răniți. Aceste atentate au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, care controlează suprafețe întinse în Irak și Siria.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22