Germania va naționaliza cea mai mare companie de gaze din țară, Uniper, intrată în faliment

L. G. | 21.09.2022

Statul german va prelua 98,5% din activele celui mai mare importator de gaze, Uniper, adus la faliment de scumpirea gazelor și stoparea livrărilor din Rusia, conform Le Figaro.

Pe aceeași temă

Statul german va naționaliza 98,5% din gigantul gazier Uniper, sufocat de reducerile de gaze rusești, a anunțat miercuri dimineață acționarul majoritar al companiei, grupul finlandez Fortum, potrivit Le Figaro.

„Guvernul va prelua aproximativ 99% din Uniper”, a precizat miercuri Ministerul german al Economiei într-un comunicat. „Uniper este un pilon central al aprovizionării cu energie a Germaniei”, a declarat Berlinul pentru a justifica intervenția radicală. Compania de energie furnizează gaze la sute de municipalități germane.

Acest acord înlocuiește un prim plan de ajutor prezentat în iulie anul trecut, care prevedea ca Berlinul să preia o participație de 30% în acest grup, care este cel mai mare importator de gaze al Germaniei. În detaliu, Germania va cumpăra toate acțiunile Fortum la un preț de 1,70 euro pe acțiune, pentru un total de 500 de milioane de euro, potrivit documentului. Berlinul va efectua, de asemenea, o majorare de capital de 8 miliarde de euro, a precizat guvernul. Acordul prevede, de asemenea, rambursarea de către Germania a unui împrumut de 8 miliarde de euro pe care Fortum l-a acordat filialei sale. Această „cesiune a Uniper este pasul corect de făcut, nu numai pentru Uniper, ci și pentru Fortum”, a comentat Fortum într-un comunicat.

Uniper, cel mai mare importator de gaze și cea mai mare companie de stocare din Germania, a fost grav afectat de reducerea drastică a livrărilor de gaze rusești de la războiul din Ucraina. Compania a fost principalul client al grupului rus Gazprom în Germania. Pentru a-și îndeplini contractele, trebuie acum să obțină gaz pe piața spot, unde prețurile au crescut vertiginos. În total, pierderile suferite se ridică la 8,5 miliarde de euro, a precizat miercuri Fortum.

Situația s-a înrăutățit atunci când gigantul rus Gazprom a închis temporar, la începutul lunii septembrie, gazoductul Nord Stream 1, principalul furnizor de gaz rusesc către Germania. În ultimele luni, Berlinul a avertizat în mod repetat asupra „efectului Lehman Brothers” pe care l-ar avea un faliment al Uniper asupra piețelor energetice. Având în vedere dimensiunea Uniper, prăbușirea acesteia ar zgudui piața energiei și ar duce la penurii de energie pentru mii de clienți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22